Sportnaptár Sportnaptár
Colonia Savaria teljesítménytúrák
az esemény már lejárt
2021. október 16.
szombat 07:00 - 19:00

Colonia Savaria teljesítménytúrák

Szombathely, Márton Áron utca 55, 9700 Magyarország43.9 km / 30 km / 22.5 km / 11.6 km / 5.9 km

#Szombathelyen és környékén, a vidék talán legszebb részén tartjuk őszi teljesítménytúránkat. Az esemény neve, a #Colonia #Savaria a város kétezer éves történelmére emlékeztet. Öt távon mutatjuk be a környék nevezetességeit, kultúráját és szép tájait, látnivalóit, és mind az öt útvonal Szombathely nyugati részéről, #Oladról indul.

 • teljesítménytúrázás
  teljesítménytúrázás

  Colonia Savaria 42

  Részletek

  Colonia Savaria 42

  Maratoni távon, vagyis 42 kilométeren kilométeren piros sáv vezet egészen Dozmatig, kellemes utakon, sokáig az Arany-patak mentén. Dozmaton megnézhetjük a Muzsla-forrást, valamint a mellette lévő gátról az új víztározót. A Csodaszarvas-tanösvényen feljutunk a különleges Krisztina-kilátóba, ahonnan remek panoráma nyílik a Kőszegi-hegységre! Aztán átmegyünk Felsőcsatárra, és a pazar Pinka-szurdokban gyönyörködhetünk. Komoly kaptató visz fel a Vas-hegyre (Nagyvilágos), ahol akár a kilátóból is megcsodálhatjuk a tájat - magyar és osztrák szőlőket, hegyeket egyaránt. A Vasfüggöny múzeum, a Mária-kápolna (újabb kilátóponttal) és a boronafalú pincék következnek, hogy aztán Judit borozójában pihenjünk egyet. Vaskeresztes és a bálványprés után visszaindulunk Jáplapuszta érintésével. Aztán az Életfa Parkerdő ligetein keresztül a Parkerdei büféhez érkezünk. Onnan a célig azonos a táv a tízessel: át a Dél-Dunántúli Kék (DDK) csodaszép ösvényein.

  Szombathely-Olad - Arany-patak - Sé, Patakparti sétány - Ondód - Dozmat, játszótér - Aranyszarvas tanösvény - Krisztina-kilátó - Muzsla-forrás - Szt. György-templom - Jáplán - Felsőcsatár - Pinka-szurdok - Csatári-kilátó - Nagy-Világos - Vas-hegy (Niederberg) - Vasfüggöny Múzeum - Mária-kápolna és kilátópont - boronafalú présházak - Judit borozó - Vaskeresztes, bálványos prés - Jezera-erdő - Jáplánpuszta - Szálas-erdő - Életfa - Parkerdő - Halomsírok - Parkerdei büfé - Parkerdő - Olad

  Nevezési díj: 2100 Ft

  Írószer és saját pohár szükséges!

  Távolság
  43.9km
  Szint
  839m
  Esemény kezdete
  2021. október 16. 7:00
  Esemény vége
  2021. október 16. 19:00
  Szintidő
  11:00
 • teljesítménytúrázás
  teljesítménytúrázás

  Colonia Savaria 30

  Részletek

  Colonia Savaria 30

  Harminc kilométeren piros sáv vezet egészen Dozmatig, kellemes utakon, sokáig az Arany-patak mentén. A Krisztina kilátó, majd a Muzsla-forrás következik, és a kellemes Csodaszarvas-tanösvény kísér vissza a húszasok útjára, és az ott említett Életfa Parkerdőbe, a büféhez, illetve a Parkerdőbe is. Az oladi érkezéskor azonban még extrák következnek: a rózsadombi kilátó, a Skanzen, a Csónakázó-tó (és szigete), majd az Emlékmű. Végül a Rigóvölgyi utca kellemes ösvényén keresztül jutunk a célba.

  Útvonal: Szombathely-Olad - Arany-patak - Sé, Patakparti sétány - Ondód - Dozmat, játszótér - Aranyszarvas tanösvény - Krisztina-kilátó - Muzsla-forrás - Szt. György-templom - Lovarda - Szálas-erdő -Életfa - Parkerdő - Halomsírok - Parkerdei büfé - Parkerdő - Olad

  Nevezési díj: 1700 Ft

  Írószer és saját pohár szükséges!

  Távolság
  30km
  Szint
  559m
  Esemény kezdete
  2021. október 16. 7:30
  Esemény vége
  2021. október 16. 16:30
  Szintidő
  8:00
 • teljesítménytúrázás
  teljesítménytúrázás

  Colonia Savaria 20

  Részletek

  Colonia Savaria 20

  Húsz kilométeren piros sáv vezet egészen Dozmatig, kellemes utakon, sokáig az Arany-patak mentén. Dozmaton megnézhetjük a Muzsla-forrást, valamint a mellette lévő gátról az új víztározót. A Csodaszarvas-tanösvényen feljutunk a különleges Krisztina-kilátóba, ahonnan remek panoráma nyílik a Kőszegi-hegységre! Aztán az Életfa Parkerdő ligetein keresztül a Parkerdei büféhez érkezünk. Onnan a célig azonos a táv a tízessel: át a Dél-Dunántúli Kék (DDK) csodaszép ösvényein.

  Útvonal: Szombathely-Olad - Arany-patak - Sé, Patakparti sétány - Ondód - Dozmat, játszótér - Muzsla-forrás és víztározó - Szt. György-templom - Aranyszarvas tanösvény - Krisztina-kilátó - Szálas-erdő - Életfa - Parkerdő - Halomsírok - Parkerdei büfé - Parkerdő - Olad

  Nevezési díj: 1500 Ft

  Írószer és saját pohár szükséges!

  Távolság
  22.5km
  Szint
  384m
  Esemény kezdete
  2021. október 16. 8:00
  Esemény vége
  2021. október 16. 16:00
  Szintidő
  6:00
 • teljesítménytúrázás
  teljesítménytúrázás

  Colonia Savaria 10

  Részletek

  Colonia Savaria 10

  Tíz kilométeren elsétálunk a Skanzen, vagyis a Vasi Múzeumfaluhoz. Ott a Csónakázó-tó felé vesszük az irányt: a vendéglő előtt, a két tó között jutunk ki az Árpád utcára. Közben kis kitérőt teszünk a szigetre is, ahonnan érdemes körülnézni minden irányba. Az Emlékmű-dombra felkanyarogva pompás kilátásban gyönyörködhetünk, majd egy remek ösvényen - tovább haladnak a Parkerdei büféig. Aztán az út bevisz a szépséges Parkerdőbe, majd egy hosszú jobbos ív visz vissza Oladra - szinte a célig a Dél-Dunántúli Kéktúra jelzésén.

  Útvonal: Szombathely-Olad - Skanzen - Horgásztó - Csónakázó-tó sziget - Emlékmű - Jégpince út - Parkerdei büfé - Parkerdő - Olad

  Nevezési díj: 1300 Ft

  Írószer és saját pohár szükséges!

  Távolság
  11.6km
  Szint
  136m
  Esemény kezdete
  2021. október 16. 8:00
  Esemény vége
  2021. október 16. 16:00
 • teljesítménytúrázás
  teljesítménytúrázás

  Colonia Savaria 5

  Részletek

  Colonia Savaria 5

  Öt kilométeren elsétálunk a Skanzen, vagyis a Vasi Múzeumfalu felé. Ott a Csónakázó-tó felé vesszük az irányt: a vendéglő előtt, a két tó között jutunk ki az Árpád utcára. Közben kis kitérőt teszünk a szigetre is, ahonnan érdemes körülnézni minden irányba. Az Emlékmű-dombra felkanyarogva pompás kilátásban gyönyörködhetünk, majd a Jégpince utca következik. Itt visszakanyarodunk a Síp utcán át az oladi kilátó felé, és egy kellemes ösvényen visszaindulunk a célba.

  Útvonal: Szombathely-Olad - Skanzen - Horgásztó -Csónakázó-tó sziget - Emlékmű - Jégpince út - Síp u. - Oladi kilátó - Kilátó szomjoltó - Olad

  Nevezési díj: 1300 Ft

  Írószer és saját pohár szükséges!

  Távolság
  5.9km
  Szint
  102m
  Esemény kezdete
  2021. október 16. 8:00
  Esemény vége
  2021. október 16. 16:00

Szervező

Beszámolnivalód van?!

Ossz meg a Sportnaptár közösségével valami érdekeset

Megjegyzések az összes távhoz

Friss hírek, részletek, információk folyamatosan olvashatók a túra Facebook-eseményénél.
Előnevezés nem lesz, csak helyszíni – de létszámkorlát nincs!


A teljesítménytúra része az Észak-Dunántúli Kupának (ÉDK), és elszámolható a Dunántúl Kupa sorozatban is. A maratoni táv a Maraton Kupa, a 20 km-es táv a Félmaraton Kupa mozgalomba számítható be, a két rövid táv (5 és 10 km) pedig a CsigaBiga Liga mozgalomban és a Világ Gyalogló (Hó)Nap kihívásnak is eseménye. Mind az öt táv részt vesz az ENK (Elhagyom a Nagyvárost) Kupa sorozatban.


Térkép: a Kőszegi-hegység turistatérképe (Cartographia vagy Szarvas kiadványok). Az összes táv track-je megtekinthető - és letölthető – az AllTrails oldalról.
Természetesen adjuk a megszokott itiner-füzetet is, színes térképvázlattal és részletes útvonal-leírással.


A rajt és cél helyszíne az Oladi Katolikus Közösségi Ház (Szombathely, Márton Áron u. 55.).
Megközelíthető a 35-ös helyijáratú busszal, ami megáll a vasútállomáson és az Ady-téren is (távolsági busz-pályaudvar). A dolog rendkívül egyszerű: leszállás a végállomáson: "Olad, autóbusz-forduló". Onnan kb. 130 méter a rajt... Délelőtt a 8:49-kor beérkező InterCity-re most is mentesítő járatot ígérnek a Volánbusznál, ha szükséges lesz. A menetrend itt tekinthető meg: https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/helyi-jaratok/szombathely


A túra 5, 10 és 30 kilométeres távja áthalad a Vasi Múzeumfalu (Skanzen) területén. Aznap (itiner felmutatásával) belépőjegy nélkül látogatható!
A maratoni táv 6. ellenőrző pontja a Vasfüggöny Múzeum, ahol az útvonal keresztülhalad. Szintén ingyenesen megtekinthető aznap! Köszönjük, Savaria Múzeum és Goják Sándor!

Több ellenőrzőponton is személyzet fogad majd, akik bélyegzésen kívül valamilyen finomsággal is kínálnak. Kérjük, hulladékot soha, sehol ne dobj el! Vidd magaddal, vagy hagyd náluk.
Eldobható pohárral sem szennyezzük környezetünket: légy szíves, hozd saját kulacsod, bögréd! Több útvonalon is forrásokat találhatsz, de működésük nem mindig biztos. Gondoskodj folyadékról (de segítünk mi is)! Szívesen látjuk a #kutyásokat is: tőlük az írott és íratlan szabályok betartását kérjük. #Futókat is várunk: az ellenőrző pontok 6 km/ó sebességre nyitnak. Ha ennél gyorsabb leszel, kérjük, a rajtidők végén lőj ki! Törekedtünk a legjobban csökkenteni az aszfaltos szakaszok hosszát. Ahol mégis ilyen lesz, kérjük tartsd be a KRESZ szabályait!


Orvosi igazolást nem kérünk, de a túrán mindenki saját felelősségére indul; a rendezőktől semmilyen címen sem kérhető kártérítés.
A mezőny után záró ember, „seprű” halad: minden ideiglenes jelzést begyűjt, és segít az esetleges lemaradóknak is. Ha távmódosítás vagy feladás mellett döntesz, kérjük, az itinerben szereplő telefonszámokon, vagy egy ellenőrzőponton jelezd ezt!


Kérjük, csak egészségesen gyertek el emberek közé! Figyeljünk egymásra és magunkra; tartsunk kellő távolságot! Használhattok kézfertőtlenítőt is: ott lesz minden asztalon. Kérjük minden hatályos rendelet betartását!


Szállás-lehetőségek: például a Natúrpark, KőszegInfo és Kőszeg város honlapja segít.


Végül pedig a legfontosabb: kívánjuk, hogy érezd jól magad nálunk, velünk!
Sok szeretettel vár a Vasi Vándorok teljes csapata.


Díjazás

Díjazás:


5, 10 és 20 km-es távon mindenkinek:   oklevél és kitűző
30 km-es távon (szintidőn belül):            oklevél és kitűző
42 km-es távon (szintidőn belül):            oklevél és fém jelvény
30 és 42 km-es távon (szintidőn túl):      emléklap

Nevezési díjból kedvezmény az összes távhoz: TeKa- és MTSZ-kártya, diák- vagy nyugdíjas igazolvány felmutatásával: 100 Ft/fő.

Gyerekeknek (14 év alatt) minden távon 600 forint a nevezési díj. Ők csak (benevezett) kísérővel vehetnek részt a túrán! A kedvezmények nem összevonhatók.

Linkek

Facebook
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem