Sportnaptár Sportnaptár
HEVIZIBIVALY Duatlon
az esemény már lejárt
2021. november 27.
szombat 09:00 - 16:00

HEVIZIBIVALY Duatlon

Hévíz, 8380 Magyarország20 km

Kevés a szabadtéri sportverseny télen? Új kihívásokat keresel, vagy csak próbára tennéd magad? Először kerül megrendezésre a #Hévíz Patakon és a partján a #HEVIZIBIVALY #Duatlon. 10 km evezés és 10 km futás a novemberi hóesésben. Nevezz a HEVIZIBIVALY Duatlon versenyre egyénileg vagy csapattal, és mutasd meg magadnak és másoknak: mire vagy képes!

 • duathlon
  duathlon - verseny

  Evezés - futás

  Részletek

  Evezés - futás

  A versenyzők a Hévízi-tó déli kifolyójánál lévő zsilip után teszik a meleg vízre eszközeiket (amiket a szervezőktől is tudnak bérelni), melyekkel a fenékpusztai kiszállóig eveznek. Fenékpusztán a kiszálló utáni depóban lesz lehetőség frissítőre, átöltözésre, majd a patak melletti töltésen kell visszafutni Hévízre. Az táv vízen és szárazföldön is 10 km, tehát oda-vissza 20 km.

  Rajt: 9 óra
  Létszámlimit: 250 fő.

  Útvonal link

  Távolság
  20km
  Szint
  0m
  Esemény kezdete
  2021. november 27. 9:00
  Esemény vége
  2021. november 27. 16:00
  Szintidő
  7:00

Szervező

Beszámolnivalód van?!

Ossz meg a Sportnaptár közösségével valami érdekeset

Terep

A Hévíz-patak: sekély, 0,8-2,5 méter mély medrű patak, melyben hazai és trópusi vízinövények élnek. Szélessége változó. Vize a zsilipnél meleg, Fenékpuszta felé haladva egyre hidegebb, téli időszakban párolog. Folyása egyenletes, lassú, örvények nincsenek. Az útvonalon 4 alkalommal műtárgyak alatt kell átevezni, átsiklani. Partja alkalmas több helyen is a kikötésre. A hajók vízre tételében és a hajók kivételében szakemberek segítenek. A vízen megtett táv nagyjából 10 km.

A patak melletti töltés: karbantartott, sík, kavicsos, murvás, füves terep, elhanyagolható szintkülönbséggel. Az útvonal egy helyen keresztezi a 75-ös számú főútvonalat, amin szakaszos átengedéssel biztosítják az átfutást. Az útvonal kijelölt, elágazási lehetőség nincs. Hévízre visszaérve a töltés után az Ady utcán kell átfutni (itt gyalogátkelőhely van, biztosítással), majd a Hévízi Tófürdő területére kell befutni, ahol kordonozott útvonalon a standterületen lesz a befutó. A futva megtett táv nagyjából 10 km.

Díjazás

- Egyéni nő versenyző  - első, második, harmadik helyezett
- Egyéni férfi versenyző - első, második, harmadik helyezett
- Csapat - első, második, harmadik helyezett

A csapatok minden tagjának teljesítenie kell a teljes útvonalat. A csapat egy időmérésre alkalmas dugókát kap, így értelemszerűen egyszerre kell beérkezniük a célba. A csapatok számára a szervezők tudnak biztosítani kenukat. Minden nevező, aki limitidőn belül teljesíti a távot, befutóérmet kap a célban, továbbá a díjazottak értékes nyereményekkel gazdagodnak.

Díjak az egyéni női kategóriában:
- Hotel Európa Fit**** - páros wellness pihenés félpanzióval
- Hotel Spa Hévíz**** - páros wellness pihenés félpanzióval
- Korona Étterem és Panzió - páros pihenés reggelivel

Díjak az egyéni férfi kategóriában:
- Ensana Thermal Hotel Hévíz - páros wellness pihenés félpanzióval
- Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz**** - páros wellness pihenés félpanzióval
- Hotel Sante - páros pihenés reggelivel

Díjak csapat kategóriában:
- Bobo Fun Park Adrenalin Aréna belépőjegyek + 3 fős Ensana Thermal Hotel Hévíz fürdőbelépő - + 3 fős ebédmeghívás a Palace Hotel Hévíz**** éttermébe
- NaturMed Hotel Carbona**** - Wellness Brunch 3 fő részére
- Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz**** - Day Spa belépő 3 fő részére

Időmérés

A versenyen SI (érzékelős) rendszerű időmérést alkalmazunk. A versenyzők (egyéni, csapat) a verseny ideje alatt kötelesek a rajtszámo(ka)t jól láthatóan, elől viselni, a célba érkezést követően a mérőeszközt leadni. Az eszköz leadását követően tudjuk a teljesítést igazolni, a teljesítési időt az eredménylistában megjeleníteni. Az eszköz elvesztése, le nem adása esetén a versenyző köteles annak ellenértéket (20.000,- Ft) megtéríteni.

Az időmérés a vízre szálláskor indul. Fenékpusztán a kiszállópont és a futás indulás depója közötti "hajórakodási idő",  valamint a 75-ös sz. főúton való áthaladáskor előforduló várakozási idő a versenyidőből jóváírásra kerül.

Kenubérlés

A szervező a versenyzők számára elegendő számú 3 fős kenukat biztosít, melyek egységesen 6.000 HUF / csapat áron bérelhetők a verseny alkalmából. A kenukat a szervező a versenyt megelőzően a helyszínre szállítja és ellátja a rajtsorszámmal. Biztosítja a megfelelő számú evezőt, mentőmellényt és 1 db vízhatlan zsákot vagy hordót, illetve garantálja a kenuk megfelelő állapotát.

Az egyéni versenyzők érkezhetnek saját eszközzel, ami lehet SUP, saját kenu vagy 1 személyes kajak. Azok számára, akik saját eszközt hoznak, a szervező a rajtcsomagban biztosít 2 db rajtszámot, de a versenyzőnek magának kell gondoskodnia evezőről, a kötelező mentőmellényről, valamint igény szerint vízhatlan zsákról/hordóról.

A hajók vízre helyezésében és az elrajtoltatásban a szervező kötelezően részt vesz, segít, épp így a hajók kiemelésében és biztonságos elhelyezésében a váltóponton. A hajók vízrebocsájtása, a hajók kiemelése és elhelyezése a depóban versenyidőn kívül történik.

A fenékpusztai kiszállóban minden vízi eszközt (nem csak a bérelteket) biztonságba helyezünk és a verseny napján, legfeljebb 16.00 óráig őrzünk.

A bérelhető kenukat és a kenuk teljes felszerelését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Vidra Vízitúra biztosítják. Mindkét szervezet gyakorlott vízitúra szervező a Hévíz-patakon (is), hajóikat rendszeresen használják és karbantartják. Hasonló adottságú 2 és 3 fős kenukkal rendelkeznek. A versenyzők startoltatásában és a kiszállásnál is a Vidra Vízitúra gyakorlott csapata fog segíteni a versenyzőknek.

Miért bivaly?

Mert alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

Határidők, program

Nevezés lezárása: 2021. november 19. 24:00

Regisztrációs díjak befizetése, a számla kiállításától számított 48 óra, de legfeljebb 2021. november 21. 24:00

2021. november 22. résztvevők számára hírlevél megküldése a szakaszos indulási időpontokkal, rajtsorszámmal és a parkolásra jogosító behajtási engedéllyel

2021. november 25-26. 9:00 - 17:00 a Hévízi Tourinform Irodában (Rákóczi u. 2.) lehetőség lesz az előzetes rajtcsomag átvételére

2021. november 27. 8:00 - 11:00 szakaszos időbeosztásban rajtcsomag átvétel a Regisztrációs zónában

2021. november 27. 9:00 - 12:00 szakaszos versenyindítás a Hévíz-patakon a zsilip után, a Rajtzónában

2021. november 27. 14:00 - az evezős verseny limitideje a fenéki kiszállónál

2021. november 27. 14:30 - az utolsó futás indítás Fenékpusztánál a Váltó depóból

2021. november 27. 16:00 - a futás limitideje a Célzónába

2021. november 27. 16:00 - ünnepélyes eredményhirdetés a Célzónában

Linkek

Weboldal
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem