Sportnaptár Sportnaptár

A hideg napos oldala

Idilli lenne azzal kezdenem első blogomat és az első gondolatomat, hogy csodálatos reggelre ébredtem mikor is 6:00 kor megszólalt az ébresztő órám. A redőny résein keresztül ficánkolt be a napsugár kérlelve, hogy végre felkeljek, s kedves kis madarak csipogtak az ablakpárkányom alatt. 
De a valóságban nem ez történt, ugyanis napot csak elvétve láttam a héten, a madarakat pedig a kukás autó elképesztő zaja helyettesíti, és valahogy a ma reggeli kelés is nehezemre megy.
Sötét van, talán az eső is szemerkél és elnézve a telefonom időjárásjelzőjét a hőmérséklet alig éri el az egy fokot. Szóval tél van, és nagyon hideg, ma is. 

Mégis mi visz rá, hogy felkeljek, felöltözzek és lemenjek futni és edzeni?
Talán a megszokás, talán az elszántság, esetleg az a pár plusz kiló, ami a nagymamám bejglije miatt felszaladt, netán egy új bimbódzó szerelem reménye? 


Nem számít. Elindulok, ahogyan velem együtt többen is, minden reggel, vagy minden másnap, vagy csak hétvégén. A futás misztériuma, a szabadtérben való edzés kihívása oly sok ezer ember örömforrása a kegyetlen tél minden próbálkozása ellenére. 
Sokatokban felmerülhet a kérdés, vajon miért ennyire nehéz? 
És ha rá is szánod magad végre, futás közben is végig azon jár az eszed, vajon minek is indultam el, ahelyett, hogy még aludtam volna egy kicsit. Bezzeg a velem szemben futó „Józsinak” látszólag semmi baja. 

Ez a tél. 

A természet ilyenkor megpihen, elvonul csendesen magányosan. 
A fák, a virágok rég felkészültek már a borúsabb napokra, az állatok elbújtak vagy lehetőségük szerint végig alusszák ezt az időszakot. 
Az emberi szervezet sem különbözik ettől. A folyamatos sötétség nem csak a lelkünkre, de a hormon-háztartásra is hatással van. 
Ami- fontos megjegyeznem- a súlyunkra is hatással lesz! (és nem csak a karácsony-szilveszter kombó miatt). 
Nem véletlen tehát, hogy ilyenkor ennyire nehezen vesszük rá magunkat bármire. 
De amint elfogadjuk ezeket a külső, általunk nem befolyásolható körülményeket, kevesebb feszültséggel, sokkal kellemesebbé tehetjük a mindennapokat és a szabadtéri sporttevékenységeket is.

A tél pontosan arra való amire „kitalálták”. 
Ezt versenysportban is úgynevezett alapozó időszaknak hívják. Ahol is, a sportágaknak megfelelő specifikumokat lehet növelni, a tudást elmélyíteni és pontosítani, az állóképességet fejleszteni, az erőt növelni.

Pl: Futásnál ilyenkor a távok növekednek a tempó pedig lassul. (De ez igaz bármilyen állóképességi sporttágnál is).
Az erő sportágak esetében a súlyok tömege fog növekedni leginkább és a szériaszámok csökkeni.
Ugyanis esetükben a tömegelés lesz a fontos. 
Az ügyességi sportágaknál pedig nem a finommotorikus mozgásokon lesz a hangsúly, hanem szinte visszalépnek a mozdulatok elejére és azokat fogják újra és újra gyakorolni. Tehát a lassabb, nehezebb mozgásformákon és a nagyobb súlyzós terheléseken lesz a hangsúly.

Jogos a kérdés, vajon miért is van erre szükségük?!


A tavaszi időszaknak szintén megvan a varázsa. Nevezhetjük akár újjászületésnek is. /Nem véletlen Jézus feltámadása sem. /
A sportágak esetében ez úgy néz ki, hogy amelyik sportolónak egy alapos ALAPOZÓ edzése volt, amiben tisztességesen felépítette az erejét, növelte a súlyát, fejlesztette az állóképességét, az ebben az időszakban fog megtérülni. 

Ugyanis ilyenkor kezdenek el gyorsítani a tempón, növelni a szériaszámokat, visszavenni a terhelésből, rövidíteni az edzés időt, fogyni, rugalmasabbá válni, finomítani a mozgásokat, hogy amikor eljön a nyár és a verseny szezon már csak a tökéletességre, a pontosságra, s a lehető legnagyobb erőkifejtésre, sebességre tudjanak koncentrálni. 
Amit én javaslok a sportolás szempontjából, hogy mindenképp próbáljátok meg növelni a távokat, a súlyokat, az edzési időt, az ismétlés számokat, plusz lassítani a tempón és kipróbálni új edzéseket. 

Bár a jelenlegi helyzet nehezíti a keresztedzések lehetőségét mégis, rengeteg videó és online felület áll rendelkezésetekre, ahol színesíthetitek az edzés palettátokat. Próbáljatok ki minél több otthoni edzés módszert, amire a következő blogomban részletesebben is ki fogok térni.

Összegezve, szeresd a telet, élvezd a dércsípte időjárást, a fagyos levegőt, a reszkető végtagokat, s tudatosítsd magadban, hogy mindez ez miért van.
Hagyd magad lelassulni, átengedni magad az időnek, kiélvezni a mozgás minden percét, örömét, erősödni, és szívósabbá válni, mint valaha, mert ezt csak télen teheted meg.

Szelenge

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem