Sportnaptár Sportnaptár

A mobilizáció csodája

Olyan sokan használjuk, de mégsem értjük, hogy pontosan mit is takar…
-Ha megkérdeznék amatőr vagy hobbi, félprofi sportolókat valószínűleg a legtöbbük egy dinair párnán egyensúlyozó kisembert képzelne el, rengeteg gumiszalaggal körbe aggatva.
-Amire én azt mondanám, hogy ez szuper, de ez a stabilizáció fejlesztésének egy módszere.
-Minek köszönhetően azonnal rájönnek arra, hogy nem tudják mit jelent, pedig ismerik a szót, sőt biztosan csinálják vagy csináltatják is velük.

De miért is nem tudjuk, hogy mi ez?

A mobilizáció - vagyis- a hiánya, a beszűkült ízületek mozgástartománya felelős a legtöbb mozgásszervi problémáért.
Magyarán, a mobilizáció az adott ízületnek a számára fiziológiás (élettani) mozgástartomány teljes terjedelmében való mozgatását jelenti.
Ízületek: láb, boka, térd, csípő, +thorakális (háti gerinc), lapocka, váll, könyök, csukló, kéz ízületei.
Minden egyes ízületnek speciális mozgástartománya van, amit sajnos nagyon kevés esetben tudunk kihasználni. Hiszen a beszűkült, mozgáshiányos életünkben egy cseppet sem foglalkozunk azzal, hogy az ízületeinket megfelelő módon, a saját mozgástartományukba használjuk, lazítsuk.


Az ízületeket két nagy csoportba tudjuk sorolni.
Mobilis ízületek: Boka, csípő, thorakális gerinc, (cervikális/nyaki rész), váll, csukló.
Ezeket az ízületeket figyelve elvárhatjuk tőlük, hogy sok féle irányba mozogjanak. Emiatt bokával, a csuklónkkal, a nyakunkkal, csípőnkkel mind- mind tudunk körözni (legalábbis tudnunk kellene). A mobilis ízületek tulajdonságainak hála a mozgásunk sokkal gazdagabb és a különböző környezeti hatásoknak kiválóan ellen tud állni.
Stabil ízületek: láb, térd, pelvico-lumbális terület (medence), lapocka, könyök, kéz ízületei. Ezen ízületek feladata a stabilizálás.

Ezekkel együttesen „dolgozva” minőségi életet élhetnénk, csakhogy a mai embernél ezen ízületek feladatai teljesen fel vannak cserélve.
Miért?
Mert egész nap ülünk.

Vagy rosszul terhelünk a sportmozgások során (bár ez a kisebbik rossz).
Képzeljétek el a következő szituációt és máris mindent meg fogtok érteni.
Józsiról tudjuk, hogy sokat ül a munkája miatt.
Egész nap. A csípő mozgástartománya nem éppen megfelelő, hiszen sosem lazítja.
A térde egész nap behajlítva mert ugye ül a széken.
A lábfeje is egész nap cipőben, valószínűleg utoljára általánosban végzett boka körzéseket. Sok-sok fontos izomcsoportját nem is használja rendeltetésszerűen s emiatt a teste az ÜLÉSHEZ alkalmazkodott. Ezért a teste azon izmokat tartja csak meg ami ehhez kell, hogy ÜLJÖN!
De!! Itt a tél és Józsi imád síelni.
A sí vagy snowboard cipőnek hála, a boka olyan szinten le van merevítve, hogy semennyi mozgástartományt nem enged.
Ezért a boka hiányossága miatt a térd fogja kapni az extrém sok, külső terhelést.
Talán elbírja.
De Józsinak a csípője is eszméletlen kötött. Ezért a két mobilis ízületünk között lévő STABIL TÉRD ízület, két oldalról fogja kapni azokat a terheléseket amire teljesen alkalmatlan.
Ezért van, hogy legtöbben térdműtéttel térnek haza egy-egy téli üdülésről.

Ennek az ízületről ízületre való terhelésnek az elvét hívjuk a Gray Cook koncepciójának. Ha egy ízület nem tudja ellátni feladatát és abban a mozgástartományban mozogni, akkor az utána lévő ízület fogja átvenni a szerepét. Pontosan emiatt van jelenleg is annyi sérves.
Hiszen a csípő kötött, aminek mobilisnak kéne lennie, a gerinc háti szakasza szintén kötött és a köztük elhelyezkedő lumbális gerinc (derekad) ami elvileg stabil, össze vissza próbál mozogni, hogy átvegye a másik két ízület szerepét.
De egy háziorvost megkérni, hogy végezzen szívműtétet, igencsak veszélyes kockázat.

Ezért kell mobilizálni.
A gyakorlatokat a legegyszerűbbtől a lehető legtöbbirányba végezzük el dinamikusan, legalább 10-20 as ismétlés számmal.
Pl.: Karlendítések, láblendítések, karkörzések, csípő nyújtások. Nem erőlködve, hanem a lendületet, vagy éppen a gravitációt kihasználva.https://www.facebook.com/help/396404120401278/?ref=share

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem