Sportnaptár Sportnaptár

Futó kisokos csak csajoknak 1.

A nők és a férfiak annyira különbözőek, mintha két külön bolygóról jöttek volna. A nyilvánvaló különbségeken túl- melyek mind testi, mind pedig mentális, szellemi síkon adottak-  érdemes megfigyelni, mennyire eltérően működik a szervezetünk is. Ezek a különbségek pedig a futásban is eltérő adottságokkal ruháznak fel minket.

Azt biztosan tudod, hogy a férfiak sokkal gyorsabban képesek futni, mint a nők. Ennek oka, hogy a férfiak szervezetében több a tesztoszteron, amely erőteljesebb fizikumot kölcsönöz nekik és hozzájárul a nagyobb izomtömeg kialakuláshoz is (pl. míg egy futó férfi lábán 80% izom található, addig egy nőén mindez csak 60%). A nők kisebb tüdővel is rendelkeznek, így kisebb az oxigénfelvevő képességük. Azért hogy valami előnyünk is legyen: a nők egyenletesebben képesek tartani a tempójukat.

Futás és a női testi

A női futás- és minden sport- meghatározója a menstruációs ciklus alakulása, hiszen attól függően, hogy éppen melyik fázisban vagyunk, más és más hormonok dominálnak, ami kihat a sportteljesítményünkre is. Ha nagyon tudatosak akarunk lenni és harmóniában szeretnénk lenni a testünkkel, érdemes ehhez alakítani az edzéseinket.

A menstruáció időszakában az ösztrogén és a tesztoszteron szintünk is alacsony, így ekkor sem az izomépítés, sem az állóképesség fejlesztése, sem pedig a hajlékonyság növelése nem valósulhat meg hatékonyan. Törekedjünk ilyenkor a rövidebb, átmozgató edzésekre, közepes intenzitással, kisebb távokat fussunk. Végezzünk légzőgyakorlatokat, gátizomtornát.

A follikuláris fázisba érve az ösztrogénhormon kerül túlsúlyba, melynek hatására megnő az energiaszintünk, szexinek és szépnek látjuk magunkat (haha). Úgy érezzük, meg tudnánk váltani a világot. Ekkor csapjunk bele bátran a keményebb edzésekbe, építsünk izmot, fussunk hosszúakat, sőt érdemes a versenyeket, felméréseket is ilyenkorra időzíteni.

Az ovuláció alatt -amíg jól esik- folytathatjuk az erőteljesebb mozgást, érezni fogjuk, mikor jött el az idő az intenzitás csökkentésére.

A luteális fázisban a progeszteron veszi át az uralmat, melynek hatására lelassulunk, befelé és kicsit magunkba is fordulunk. Engedjünk a hormonoknak, melyek pihenésért kiáltanak. A mozgást mérsékelt intenzitású edzések jelentsék, kocogjunk, jógázzunk, végezzünk mobilizáló gyakorlatokat. Az izomépítést és az intenzív edzéseket halasszuk későbbre.

A menstruáció elmaradását követően, a változókorban sem kell lemondanunk a mozgásról, sőt!
A menopauza idején gyakori hangulatingadozásokat mérsékelhetjük, a hőhullámokat csökkenthetjük a sport segítségével. Azonban tapasztalatok szerint ebben az időszakban a teljesítmény is jelentősen csökken. Érdemes ezért megfogadni a következő tanácsokat: heti kétszeri erősítő edzéssel szinten tartható az aktív izomtömeg, ami fokozza az anyagcserét és javítja a csontsűrűséget, ami ebben a korszakban szintén problémás szokott lenni. Fokozottan figyelni kell továbbá a tápanyag bevitelre és a kalóriaszámra, hogy a fölös kilókat kordában tudjuk tartani. Mozgással és helyes táplálkozással a női lét ezen időszaka is a többihez hasonlóan, igazán szép lehet.

A bejegyzés következő részében a terhesség alatti, a szülés utáni, és a szoptatás időszakát vizsgáljuk majd meg futás szempontjából.

Forrás:
@nemethzsanett (Instagram)

Runner’s world: 1000 futótipp nőknek


Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem