Sportnaptár Sportnaptár

Otthon, de mégis hogyan?


Nekünk sportolóknak/ hétköznapi hősöknek, valljuk be nem sok lehetőségünk maradt a jelenlegi helyzetben arra, hogy levezessük a mindennapos feszültségünket egy kiadós sportolással. Két választásunk maradt, vagy kimegyünk futni -és ahogy elnézem egyre többen ezt teszik, még azok is, akik azelőtt viszolyogtak a gondolattól is, hogy az utcán izzadjanak nap nap után- vagy otthon tornázunk.

Egy erősen edzőtermes beállítottságúországból elismerem, hogy komoly kihívást okoz, azt az edzés minőséget, milyenséget, amit korábban megszoktunk otthoni körülmények között visszahozni. Nem is lehet.
De az életünk sem olyan már, mint amilyen volt.
Alkalmazkodnunk kell.
Ha pedig a szükség úgy hozza, akkor legyünk büszkén karantén futók vagy otthoni karantén sportolók.
Higgyétek el, nagyon jó eredményeket lehet elérni az otthoni, megfelelően felállított mozgásprogrammal is.



Az edzés módszer, amit pedig javaslok az a tabata módszer. Aminek pontosan az a lényege, hogy a pulzust viszonylag magasan tudja tartani, de a gyakorlatok színesek, sűrűn váltakoznak és ezáltal szépen fejleszthető az izomzat is.
Bár a legtöbb esetben 20s-10s felosztásban ismétlik a gyakorlatok, (amiből a 10s a pihenő idő) azért ebből én a helyetekben kilépnék, és inkább egy általam jól bevált edzésprogramot mutatok nektek.

Ezen a linken pedig be is tudjátok állítani a következő módon.:
Tabata Timer - Free Online Tabata Timer for Tabata Training
A prepare maradhat. Az edzés időt (work) 40 vagy 50s-re javaslom.
A pihenő idő a szettek között (rest) maradhat 10-15s.
A körök száma (cycles) legyen 6 vagy 9. Ezek lesznek a gyakorlatok, és attól függ, hogy 2x vagy 3x szeretnéd-e ismételni.
A gyakorlatok (tabata) pedig szintén legyen 4 vagy 6. Ez a kis csoda program mutatni fogja, hogy pontosan mennyi időt szeretnél majd edzéssel tölteni.
Ezután nincs más dolgod, mint elindítani.

Ha nagyon kezdő lennél, és nem jutnak eszedbe a gyakorlatok, akkor érdemes elötte utána nézni és felkészülten kezdeni neki.
Én azt javaslom nem kell a legbonyolultabb mutatványokra gondolni, egyszerű guggolások, kitörések, fekvőtámaszok, súlyzós gyakorlatok, mindenki fejében ott vannak. Ha mégsem, a bejegyzés végén adok pár ötletet hozzá.

Mielőtt belekezdesz, ne felejts el bemelegíteni!
Én minden esetben 10 percet szoktam erre szánni. Semmiféleképp nem ajánlom az SMR henger használatát erre a célra, mivel kutatások bizonyították, hogy a henger használata a paraszimpatikus idegrendszerre hat. Ami az emésztést és a kiválasztást serkenti, és valljuk be őszintén mi pont nem erre készülünk.

Viszont egy dinamikusabb mobilizációs gyakorlatsorral, egy könnyedebb keringésfokozó módszerrel az ellentétes idegrendszerünket fogjuk stimulálni, ezáltal felkészítve szervezetünket a mozgásra. A mobilizáció pedig röviden annyit tesz, hogy az ízületeket sűrű ismétlésszámmal a saját mozgástartományukban mozgassuk. (pl. váll körzés)

Tehát, miután alaposan bemelegítettetek, nincs más dolgotok, mint a kedvenc zenéteket betenni, hangosan amennyire csak lehet, elindítani a tabata programot, és edzeni.
Most, hogy már itt tartunk, így vissza is tértünk előző írásomra, ahol pontosan azt mondtam el miért ennyire fontos a keresztedzés. Otthon a legtöbb esetben ugyanis kizárólag a saját testsúlyodat fogod tudni használni, ezáltal lesz erős a vázizomzatod és stabil a szöged, vagyis a CORE izomzat.

Zárásként ne felejtsetek el lenyújtani az edzés végén, itt már használhatjátok az SMR hengert is.
Segítségképpen pedig lent találtok két videót és egy képet, amiben egy pár gyakorlatot is megmutatok.


Watch | Facebook
Watch | Facebook




Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem