Sportnaptár Sportnaptár

Segítség megfogadtam, hogy 2021-től rendszeresen sportolok!

A nagy döntéseinket, melyek arról szólnak, hogy a jövőben valamin változtatni fogunk, szeretjük „kezdő” dátumokhoz igazítani, mint újév, új hónap, következő hétfő. Mintha egyébként egy átlagos szerdai kezdés más minőséget adna a szándéknak. Évről évre az első öt között szerepelnek az életmódváltással, sportolással kapcsolatos ígéretek a szilveszter éjjel kötött fogadalmak között. Bár ez azt mutatja, hogy igényünk van arra, hogy változtassunk, és egészségesen éljük a mindennapjainkat, mégis csak nagyon kevés fogadalom fajul tettlegességig. Saját életem megreformálása pont egy újévi fogadalom hatására valósult meg és szüntelenül tart azóta is. Ha a "jövőre sportolni kezdek", vagy az "egészségesen fogok élni" felkiáltásra koccintottál éjfélkor, és most ezen az átlagos januári szerdán még mindig nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá, akkor tarts velem az elkövetkezendő pár percben!
Segítségként összegyűjtöttem 4 pontba mire is érdemes figyelni ilyenkor:


1)Nincs mese, el kell kezdeni!
Szépíthetjük a dolgokat, de ha sportolni szeretnél, akkor sportolj! Nagyon triviálisan hangzik, de ez az igazság. Ahhoz, hogy történjen, csinálni kell. A változást a saját jólléted érdekében szeretnéd és minden alkalommal, mikor lebeszéled magad róla egy-egy jópofa kifogással, magad ellen cselekszel. Tegye fel a kezét, aki szereti az ellenségeket! Érdemes megkérdezni önmagunktól, hogy hányszor és milyen esetekben voltunk már saját magunk ellenlábasai!

Én januári hajnalokban kezdtem futni, hogy minél kevesebben lássanak, futásra teljesen alkalmatlan outfitben. Először nagyon keveset, sokat sétálva, lassan, az életemért küzdve, levegő után kapkodva imitáltam a mozgást. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy büszkén mosolyogva, futócipővel a lábamon teszem ugyanezt.

2)Készíts tervet!
Válaszd ki a sportot, amit űzni szeretnél, és gondold végig a következőket:

-Heti hányszor szeretnél mozogni?
Találd ki előre, hogy heti hány alkalmat szánsz sportolásra, és azt, hogy mely napon és napszakban fogod elvégezni. Ha több mozgásformát is választottál, akkor mindegyiknek külön-külön keresd meg az idejét. A tervezés nagy segítség, mert van mihez igazodni. Sokkal könnyebb elveszni a „majd valamikor a héten” típusú kijelentésekben. Építsd be a sportot az időbeosztásodba, és ezek fix napok legyenek, amiktől lehetőség szerint nem térsz el.

-Reálisan beilleszthető-e az életedbe?
Továbbra sem vagy a saját magad ellensége, ne feledd! Olyan időpontot válassz az edzéseidnek, amit tartani tudsz. Egyeztesd össze a munkáddal, családoddal és saját személyiségeddel. Ha egy bagoly típusú lény vagy, és a hajnali kelés gondolata is fizikai fájdalmat okoz, akkor nem biztos, hogy okos döntés hajnali 5-re állítani az órát, hogy elmenj futni.

-Van-e hozzá kezdő felszerelésed?
Szeretném hangsúlyozni, hogy természetesen minden sportnak megvan a maga felszerelése, és fontos is, hogy miben végzed az adott mozgást. De mielőtt sok tízezreket elköltesz, (mert bizony el fogsz) nézd meg, hogy érdemes-e! Szuper jóganadrágok vannak, de ha először egy cicanadrágban kezdesz neki, hidd el, senki nem fogja számon kérni rajtad. Fontos, hogy legalább egy szettet válassz ki, amiben el tudod kezdeni. Bármilyen egyéb eszköz szükséges még a sportolásodhoz, ellenőrizd a kitűzött nap előtt, mert kiváló menekülő kifogás tud lenni a hiánycikk.

Tapasztalatból tudom, hogy remek jutalmazási és motivációs eszköz, ha a vásárlást a kitartásodhoz kötöd. Havonta lepd meg magad valamivel, ünnepeld meg a kitartásod, és az addig elért eredményeidet! 

3)Tudd, hogy mit fogsz csinálni!
Nem csak a sport kiválasztása, de annak körülményei sem elhanyagolgatóak. Ha futni kezdesz, akkor találd ki előre, hogy merre fogsz indulni. Ha otthoni edzésben, jógában, aerobic-ban gondolkodsz, akkor keress előre videókat, nézz meg többet, hogy ne az első alkalommal derüljön ki, hogy túl gyors a feladatvégzés, nem szimpatikus az oktató számodra, stb. Legyél felkészült, tudd, hogy mi vár rád!

4)Tűzz ki célokat!
Célok nélkül nincs semmi, és itt nem óriási dolgokra kell gondolni, csak jól behatárolható, reális célkitűzésekre. Az is egy cél, hogy heti háromszor felülök a szobakerékpárra, harminc percre. Az elvárásod legyen az, hogy teszel magadért, például napi tízezer lépéssel. Szeress bele abba, amit csinálsz, élvezd a magadba fektetett energiát, és arasd le annak gyümölcsét!

Az életem egyik legjobb döntése volt, hogy öt évvel ezelőtt ragaszkodtam az újévi fogadalmamhoz. Bátran mondhatom, semmi nem adott még annyi önbizalmat, mint az azóta is tartó kitartásom a döntésem mellett! Győzd le magad és kezdj bele, bármit is fogadtál meg!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem