Sportnaptár Sportnaptár

Vajon miért éppen kereszt? Vagyis a keresztedzés lényege

Azt gondolom alig akad olyan ember, aki ne hallott volna a keresztedzésről és ne csinálta volna.

De gondolkodtatok már azon, hogy ez pontosan mit is jelent és miért éppen kereszt?

Engedjétek meg, hogy szemléltessem egy egyszerű példával. Van két lécem. Középen összeszögelem és kapok egy keresztet. Ha gyenge fém szöggel verem be, akkor a kereszt 4 végpontja, azaz a karjaid és a lábaid, nem lesznek túl stabilak, és ezért elég könnyen szétjöhet, eltörhet, megrepedhet középen, tehát nem fog megfelelően tartani.

De ha egy erős, vas szöggel ütöm be, akkor – a realitások talaján maradva- szinte elpusztíthatatlan lesz. Akárhogy feszegetem a végét, akárhogy csűröm csavarom, pakolom meg súlyokkal, használom különböző irányokból, nagy valószínűséggel stabil kereszt marad.
Ez a szög a Te törzsed, vagy más néven a Core izomzatod. A vas szöged, amit keresztedzésekkel tudsz kizárólag erősíteni, fejleszteni. De ezért a szögért keményen meg kell dolgoznod, ugyanis a mindennapos élet során ezt a szöget rengeteg hatás fogja érni, aminek az egyetlen célja, hogy szétbontsa.
De nem csak erősítened, ápolnod is kell, s használnod!
Ha nem foglalkozol vele, elrozsdásodik és kiesik, minek után jöhetnek a síeléskor elszakadó térdszalagok, a kificamodott vállak, tenisz vagy golfkönyökök, befagyott váll szindrómák, gyulladt achillesz, talpibőnye, sarkantyú és természetesen mindenki nagy kedvence a derékfájdalmakból kialakult porckorongsérv.


Ezért gondolhatjuk, hogy Józsi felháborodása is jogos, hiszen minden nap fut, edz, erősít, konditerembe jár, vagy éppen kerékpározik, úszik, lovagol, túrázik. Hiába végez ülőmunkát, Ő cserébe sportol, mozog, és még ennek ellenére is fáj a dereka, válla, térde…
Na hát a gond a szögekkel van. Azért a vas szögért, mint említettem dolgozni kell és az sem mindegy hogyan. Leginkább keresztedzésekkel, hogy a keresztünk legerősebb pontját erősítsük és a gerincedzés alapjaként kellene, hogy szolgáljon.

De ez sajnos, ahogy észrevettem a valóságban nem így néz ki.
A mindennapos életünk során azon izmok, amiket nem használunk, nagyon gyorsan, akár már egy hónap kihagyás után nem lesznek aktívak. Jelen esetben Józsi lassan 10 éve asztalnál ül, és az ülés élete 70% át kiteszi. A testünk nem hülye, amit nem kell, hogy használjon (pl. ülésnél a törzserő hiszen a szék tökéletesen helyettesít mindent) azt kikapcsolja.
Józsi amikor délután végez a munkával, hazamegy és elkezd sportolni, és mint említettem van egy alul működő törzsizomzata, amit most sporttal fog terhelni.

A testünk pedig bámulatos, bár magától nem aktiválja újra az izmokat, de cserébe minden más kisebb izomzatnak kiosztja a feladatot hiszen a munkát el kell végezni.
Így a hosszú évek során, bár Józsi igazán becsületesen sportol, folyamatosan rossz irányba terheli az ízületeit, izmait.

Egyik kedvenc példám: Ha rendszeresen fáj hosszú edzések után a hajlítód (mondjuk futásnál), minden bizonnyal a nagyfarizmod gyenge, alul működik ezért a mozgás során a combhajlítók veszik át a szerepét, amik viszont nem nagy teherbírásúak. S pont emiatt hamar elfáradnak, könnyen szakadnak.

Mit lehet tenni?

Ha megteheted kérj gerincedzőt magad mellé, aki megtanítja neked a gyakorlatokat, elmagyarázza mire figyelj, hogyan tartsd magad és mik azok az izomcsoportok, amiket aktiválnod kell ahhoz, hogy a rájuk bízott feladatot elvégezzék.
Ha nem teheted meg, akkor se kezdj el őrült módjára plankelni, mert semmi értelme.
Inkább 3 olyan gyakorlatot szeretnék nektek mutatni, amivel legalább a CORE izom aktiválását elérhetitek és teljesen biztonságos. Végezd naponta mindegyiket kezdetben 3körben 3x1 percig.

(1) Az egyik egy oldalsó plank, behajlított térdekkel.
(2)A másik egy híd gyakorlat (ezt csak akkor végezd, ha nem fáj közbe a derekad)
(3)A harmadik pedig a tigris tartás. (Négykézláb a térdeidet kell egy pár cm megemelned úgy, hogy a törzsed feszes, és tartod.)
A gyakorlatokat különböző kartartásokkal és különböző irányból létrejövő ellenállásokkal (súlyzó, gumiszalag) tudod mindig színesíteni és variálni 



A CORE izmok pedig:

a medencefenék izmai (pelvis diaphragma)
a haránt hasizom (transverus abd.),
a külső és a belső ferde hasizom (obliquus abd. ext.et int.),
az egyenes hasizom (rectus abd.),
a gerincfeszítő izmok (erector sp., ezek közül főleg a hosszú hátizom, longissimus)
a sokbahasadt izmok (multifidus)a rekeszizom (thoracic diaphragma)




forrás: 
1.kép:
Modified Side Planks – WorkoutLabs Exercise Guide
2.kép:
8 gyakorlat, hogy megszüntesd a derékfájást és erősítsd az izmaidat | Kuffer
3.kép : Almássy Csilla- Triplex Gerinctréning

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem