Sportnaptár Sportnaptár
Mátrabérc Trails
2022. április 23. szombat 08:00
2022. április 24. vasárnap 15:00

Mátrabérc Trails

Sirok, Kőkútpuszta, 3332 Magyarország54 km / 27 km

A Mátrabérc Trails a hazai #terepfutás egyik meghatározó tavaszi terepfutó eseménye, amely évről évre nagy kihívás elé állítja mind a hazai mind a külföldi futókat. A verseny útvonala, a #Mátra főgerincét követve, kelet-nyugati irányban keresztülhalad az egész hegységen.
A második napon Szurdokpüspökiből indulva egy rövid, de meglehetősen szintes körrel, a Muzsla Trail-el készülünk!

2022-ben immár 13. alkalommal várjuk a terepfutás szerelmeseit!

Szervező

Beszámolnivalód van?!

Ossz meg a Sportnaptár közösségével valami érdekeset

Részvételi feltételek

A versenyen csak 18. életévét betöltött futó állhat rajthoz.

A versenyzőnek tisztában kell lennie a verseny sajátosságával, a választott táv hosszával, nehézségével, és tökéletesen felkészültnek kell lennie rá. Külső segítség nélkül kell tudnia kezelni esetlegesen előforduló mentális, mozgásszervi vagy emésztési problémáit.

A verseny félig önellátó, ez azt jelenti, hogy a futó két frissítőpont között haladva, alkalmazkodva az adott helyzethez, a problémáit (legyen az fizikai, mentális vagy időjárás okozta) önmaga oldja meg. A frissítőpontot elhagyva a futónak biztosnak kell lennie abban, hogy a nála lévő élelmiszer és folyadék a következő frissítőpontig elegendő.

A versenyen csak arra egészségileg alkalmas futók vehetnek részt. A versenyzőnek nem lehet tudomása a versenyen való részvételt kizáró betegségről.

A versenyzőnek ismernie kell, illetve be kell tartania a verseny szabályait és etikáját.

A versenyen való részvétel feltétele a regisztrációs lap kitöltése, a nevezési díj befizetése és a versenyszabályzat elfogadása.

Nevezés

A) A NEVEZÉS MENETE
A versenyre nevezni, kizárólag a honlapon keresztül a regisztrációs űrlap kitöltésével, a nevezési időszak végéig, vagy a létszámkorlát eléréséig lehetséges. A nevezési díj a választott szolgáltatásoktól függ, amit a regisztráció befejezéseként kártyás fizetéssel kell kiegyenlíteni. A rajtlistán csak azok a nevezések fognak megjelenni, amihez érvényes fizetés tartozik!

Mátrabérc Trail (54 km)
- Alapdíj: 2021.12.31-ig 10000 Ft, 2022.03.22-ig 12000 Ft, 2022.04.09-ig 15000 Ft
- Finisher érem: 2500 Ft
- Meleg étel (húsos vagy vega): 1500 Ft

Muzsla Trail (27 km)
- Alapdíj: 2021.12.31-ig 6000 Ft, 2022.03.22-ig 7500 Ft, 2022.04.09-ig 9000 Ft
- Finisher csősál: 2500 Ft
- Finisher érem: 2000 Ft


Buszos szállítás
A teljes nevezési időszak alatt, a rendelkezésre álló helyek erejéig a Mátrabérc Trail indulóinak lehetőségük van buszos szállítást igényelni a célból (Szurdokpüspöki, Általános Iskola) a rajtba (Sirok, Kőkútpuszta), a verseny rajtja előtt (buszindulás: a verseny napján, szombaton 05:45), amelynek díját a nevezési díjjal együtt kérjük befizetni. A férőhelyek limitáltak, így a buszos szállítás helyfoglalásait a beérkező jelentkezések sorrendjében áll módunkban elfogadni!

A buszos szállítás díja: 2.500.- Ft

A versenyen indulók létszáma limitálva van (Mátrabérc Trail 350 fő, Muzsla Trail 350 fő), ezért csak a hiánytalanul kitöltött regisztrációs lap, valamint a befizetett nevezési díj garantálja az adott versenyszámban való indulás jogát.

A rendezők fenntartják a jogot, hogy a nevezési időszak vége után is elfogadják VIP futók jelentkezését.

A nevezési díj teljes összegének befizetése kártyás fizetéssel történik! Banki átutalásra kivételes esetben van lehetőség. Kérjük, ha szeretne élni ezzel a lehetőséggel, lépjen velünk kapcsolatba az mbtrail@futosport.hu címen!

A nevezési díj az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- egyedileg gyártott rajtszám
- frissítőpontok biztosítása a verseny útvonala mentén
- valós idejű, online részeredmények és időmérés a verseny során
- csomagszállítás a rajtból a célba
- egyéni frissítők kiszállítása a frissítőpontokra (csak Mátrabérc Trail)
- zuhanyzási lehetőség a célban
- meleg étel a célban (opcionális)
- a szintidőn belül teljesítőknek a verseny emblémájával ellátott finisher póló utólagos rendelésének lehetősége a Mátrabérc Trail-en, illetve finisher csősál előzetes rendelésének lehetősége a Muzsla Trail-en (opcionális)
- szintidőn belül teljesítőknek finisher érem (opcionális)

Figyelem! Az érem díjazásra illetve a póló rendelésére csak azon versenyzők jogosultak, akik szintidőn belül teljesítik a versenyt. Amennyiben valaki nem vesz részt a versenyen, vagy kicsúszik a szintidőből az érmet nem kapja meg és befutó póló rendelésére sincs lehetősége!

B) A NEVEZÉS LEMONDÁSA, ÁTÍRÁSA
Amennyiben a már nevezett versenyző úgy dönt, hogy lemondja vagy átadja a nevezését, ezt e-mailben kell kérnie a verseny szervezőjétől az mbtrail@futosport.hu e-mail címen.
A nevezés átírása illetve a nevezési díj visszatérítése az alábbiak szerint történhet:
1. A nevezés átírása csak azonos távra, 2022. április 8-a éjfélig lehetséges. Ilyenkor az átadónak írni kell a fenti címre egy levelet, amelyben az átadás szándékán kívül megírja az átvevő adatait (név, nem, születési dátum, e-mail, telefonszám, egyesület). Az átvevő az eredetileg megrendelt csomagot kapja. Ha más, opcionális szolgáltatást is szeretne igénybe venni (pl. buszos szállítás), amelyet az eredeti csomag nem tartalmazott, azt már az átvevőnek kell emailben jeleznie a fenti e-mail címen!
2. A nevezési díj visszatérítését április 8. (péntek) éjfélig lehet kérni, ekkor a nevezési díj 50% kezelési költséggel csökkentett mértéke kerül visszatérítésre.
3. 2022. április 8-a után sem a nevezési díj 50%-os visszatérítésére, sem a nevezés átírására nincsen lehetőség, kivéve Vis Maior esetén (lásd 10. pont)!
4. Amennyiben a nevezés lemondásra kerül, úgy a buszos transzfer díját nem áll módunkban visszafizetni!

Rajtszám átvétele

A verseny résztvevői rajtszámot kapnak, amelyet a ruházat elülső részén, jól látható módon kell elhelyezni. A rajtszámot módosítani, összehajtani vagy letakarni nem szabad. Aki a rajtszámát leveszi, módosítja vagy nem látható módon viseli, a versenyből azonnal kizárásra kerül, és teljesítménye nem értékelhető.
A rajtcsomagot - amelynek része a rajtszám is - személyesen, fényképes igazolvány felmutatása ellenében lehet átvenni.

Rajtszám átvételi lehetőségek:

Mátrabérc Trail:
2022.04.22. (péntek) Szurdokpüspöki, Általános Iskola 18:00 - 20:00 óráig a cél helyszínén és 2022.04.23. (szombat) Sirok, Kőkútpuszta 06:30 - 07:30 óráig a rajt helyszínén.

Muzsla Trail:

2022.04.23. (szombat) Szurdokpüspöki, Általános Iskola 14.00 - 18:00 óráig és 2022.04.24. (vasárnap) Szurdokpüspöki, Általános Iskola 7:30 - 09:30 óráig a rajt helyszínén.

Díjazás

Mindkét távon egyéniben az első három női és férfi teljesítő külön díjazásban részesül.
A szintidőn belül teljesítő versenyzők a célban egyedi készítésű finisher felsőt rendelhetnek (Mátrabérc Trail), illetve előzetesen a nevezésnél finisher csősálat (Muzsla Trail) kérhetnek. A verseny után rendelhető felső elkészülésének ideje akár 2 hónap is lehet!

A szintidőn túl beérkezők nem rendelhetnek finisher felsőt, illetve nem kapnak csősálat!

Az eredményhirdetés tervezett időpontjai:
Mátrabérc Trail (2022.04.23., szombat), Szurdokpüspöki, Általános Iskola: 16:00 óra
Muzsla Trail (2022.04.23., vasárnap), Szurdokpüspöki, Általános Iskola: 14:00 óra

Útvonal

A verseny jelzett turistaúton halad. A tájékozódást a verseny emblémájával ellátott piros-fehér szalag segíti.

Mátrabérc Trail:


Rajt: Sirok-Kőkútpusztáról az első 1,5 kilométert az K négyzet jelzésen tesszük meg, majd rácsatlakozva az Országos Kéktúra útvonalára, a K sáv jelzésen haladunk egészen Kékestetőig. Kékes csúcsa előtt nyugat felé fordulunk az étterem mögött, ahonnan a S sáv jelzésen vezet az út. A második elágazásnál egyenesen tovább, majd már a S négyzet jelzésen haladunk egészen a Hidasi erdészházig. Itt jobbra fordulva, a közúttal párhuzamosan ismét a K sáv jelzésen megyünk a Mátra-nyeregig (az országút parádsasvár-galyatetői elágazása). Innen a két autóút között északnyugati irányban a K sávjelzés vezet fel a Csór-hegyre, ahonnan tovább a gerincen a K sáv jelzésen haladva hamarosan az országút Rudolf-tanyai elágazójához érünk. A K sáv és a P kereszt jelzés vezet tovább felfelé északnyugati, majd nyugati irányba a Galyatető Turistacentrum épületéig. A háztól a lépcsőkön észak felé indulunk a K sáv mentén, ami felvezet a kilátóhoz. Majd nyugat felé fordulva hullámos hegyháton haladva a piszkés-tetői csillagvizsgálót érintve Mátraszentlászlóra érünk. Rögtön a falu elején jobbra fordulunk a S sáv jelzésre, majd balra a K háromszög jelzésen jutunk fel a Vörös-kői kilátóhoz. A kilátó után még 1,4 km-t megyünk a K háromszög jelzésen, kikerülve így Mátraszentistván települését. Majd a Kis-kő oldalában a balról csatlakozó K sáv jelzésű útra ereszkedünk. Itt jobbra, nyugat felé fordulunk és a K sáv jelzést követve haladunk Ágasvár felé. A hullámos és keskeny gerincen a sziklás Szamár-kőnél jobbra felfelé térve a K háromszög jelzés vezet fel az Ágasvár csúcsára. A csúcsról a K háromszög jelzés visz le a turistaházhoz, ahonnan először a P sáv, majd a P kereszt jelzésen ereszkedünk le a Csörgő-patakhoz. A völgyben jobbra tartva, a P sáv jelzés mentén, a patak vonalát követve jutunk le Mátrakeresztesre. A gyaloghídon átkelve a P sáv jelzésen kapaszkodunk ki a patakmederből és végig felfelé emelkedve érjük el a Nyikom-nyerget. A nyeregből tovább a P sáv jelzésen délnek fordulva felfelé haladunk az Ólom-tetőre, majd néhány kisebb csúcson át felérünk a Muzslára. Továbbra is a P sáv jelzést követjük, ami levezet a Nagy-Koncsúron és a Horka-tetőn át a Diós-patakig. A patakon átkelve és az útra felkapaszkodva jobbra fordulunk, majd a P sáv és a Z sávfonódó jelzései mentén kertek és présházak között érünk be Szurdokpüspökibe. A településre érve pár száz méter megtétele után érkezünk az iskola épületéhez, amely egyben a verseny célja is.

Muzsla Trail:

Rajt: Szurdokpüspöki Általános Iskolából indulva a P, Z sáv jelzésen haladunk a kertek, présházak felé. A Diós-patak völgyében a Z sáv jelzést követjük tovább, keresztül a Tilalmas-tetőn. A Rédei-Nagy-patak völgyébe érve jobbra tartva elhagyjuk a Z sáv jelzést és a János vára felé emelkedve folytatjuk utunkat a S kereszt, Z négyzet jelzés mentén. A tetőre érve észak felé haladunk tovább a Z négyzet jelzésen a Prédikáló-tető felé, majd a nagyparlagi tisztásnál kelet felé fordulva rátérünk az S sáv jelzésre. Utunk keresztül vezet a Korlát-kúti fenyvesen, ami után megérkezünk a Hidegkúti Turistaházhoz. A házat elhagyva továbbra is az S sáv jelzést követjük, majd elérjük a Nagy-réteket, ahonnan már látszanak Mátrakeresztes házai. A falut keresztező főútra érve balra fordulunk és az aszfalt utat követve elérjük az Óvár Söröző melletti parkolóban felállított frissítő és ellenőrző pontot. Innen már a Mátrabérc Trail útvonalán haladunk tovább vissza, Szurdokpüspöki irányába: a gyaloghídon átkelve a P sáv jelzésen kapaszkodunk ki a patakmederből és végig felfelé emelkedve érjük el a Nyikom-nyerget. A nyeregből tovább a P sáv jelzésen délnek fordulva felfelé haladunk az Ólom-tetőre, majd néhány kisebb csúcson át felérünk a Muzslára. Továbbra is a P sáv jelzést követjük, ami levezet a Nagy-Koncsúron és a Horka-tetőn át a Diós-patakig. A patakon átkelve és az útra felkapaszkodva jobbra fordulunk, majd a P sáv és a Z sáv fonódó jelzései mentén kertek és présházak között érünk be Szurdokpüspökibe. A településre érve pár száz méter megtétele után érkezünk az iskola épületéhez, amely egyben a verseny célja is.

Ellenőrző- és frissítőpontok

A Mátrabérc Trail ellenőrző pontjai: Oroszlánvár, Kékestető, Galyatető és Mátrakeresztes.

A Muzsla Trail ellenőrző pontja Mátrakeresztesen működik.

A szervezők fenntartják a jogot, hogy előre be nem jelentett helyeken is ellenőrizzék a futókat.

A terepfutóversenyek résztvevőinek frissítési lehetőséget az 54 km-es távon az útvonal mentén négy helyen (Oroszlánvár (csak víz), Kékestető, Galyatető, Mátrakeresztes), a 27 km-es távon egy helyen (Mátrakeresztes), valamint mindkét távon a célban biztosít a rendezőség.

A frissítőpontok kínálta:
víz, izotóniás ital, kóla, banán, narancs, alma, édes és sós keksz, csokoládé, mazsola, aszalt szilva, savanyú uborka, sajt, só.

A versenyen mindenki saját pohárral, illetve folyadék szállítására alkalmas eszközzel (kulacs, víztartály) kell, hogy rendelkezzen! A frissítőpontokon poharat nem biztosítunk!

Az 54 km-es távon a versenyzők egyéni frissítése Kékestető, Galyatető és Mátrakeresztes frissítőpontoknál lehetséges, saját frissítő emberrel, a frissítőállomások 50 méteres körzetén belül. Egyéni frissítőket a rendezőség erre a három pontra tud kiszállítani (embert nem).

Egyéni frissítők leadása a rajt helyszínén lehetséges: 2022.04.23. (szombat) Sirok, Kőkútpuszta 06:30 - 07:30 között

A frissítő/ellenőrző pontok nyitva tartása, amelyek egyben rész szintidők is:

Mátrabérc Trail:
Oroszlánvár: 8:30-10:30
Kékestető 9:30-12:00
Galyatető: 10:30-14:00
Mátrakeresztes: 11:30-16:00

Muzsla Trail:
Mátrakeresztes: 10:30-13:00

FIGYELEM, azt versenyzőt, aki a rész-szintidőn túl érkezik egy pontra, ott a rajtszámát leveszik és nem folytathatja a versenyt.

Felszerelés

Kötelező:
- saját pohár a frissítőpontokra
- személyi igazolvány
- működő mobiltelefon


Ajánlott:

- energia szelet vagy zselé
- szélálló kabát a magasabban fekvő területeken előforduló rossz idő esetére
- sapka vagy csősál
- útvonalleírás
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem