Sportnaptár Sportnaptár

A futás lelki oldala

 „Egy futás megváltoztatja a napodat, a rendszeres futás pedig az életedet.”


A fenti mondat bizonyára számodra is ismerős. És bár túlzásnak tűnik, nem az. De hogy miért is lehet ránk ekkora hihetetlenül nagy hatással a futás és lényegében minden olyan mozgás, amit szeretettel, örömmel végzünk? Miért állja meg a helyét ez az idézet?
Hát azért, mert számos pozitív hatással bír testre és lélekre egyaránt. Számos olyan hatással, amit máshogy soha nem lenne lehetőségünk megtapasztalni. Nézzük, mik ezek.


Tekintettel arra, hogy nincs test lélek nélkül és a testi-lelki változások oda-vissza hatnak egymásra, a pszichés tényezők vizsgálata előtt érdemes megismerni, hogy pontosan milyen fiziológiai változások is történnek a testünkben, amikor futni indulunk:

- Minden ciklikusan ismétlődő mozgásról (ide tartozik a futás, a kerékpározás, az úszás, a séta is) elmondható, hogy javítja az edzettségi állapotot, fejleszti a szív-és érrendszer, valamint a légzőrendszer működését és általánosan javítja a kondíciót.
- Az agyban olyan változásokat indít el, melynek hatására megindul az ópiát termelődés, így alapvető biokémiai változások jönnek létre a testben. Az ópiát fájdalomcsillapító hatású, ez járul hozzá ahhoz, hogy egy hosszútávfutó el is feledkezik róla, mennyire fáj mindene.
- Az ópiátokon túl adrenalin, dopamin, szerotonin és endorfin termelődik, ezek hatására adott is az instant boldogságérzet :)


Abból, hogy őrületes elégedettségérzés és öröm lesz úrrá rajtunk- ez az a bizonyos FUTÓMÁMOR- egyenesen következnek a lelki változások:

- Szinte rögtön csökken a stresszszintünk, oldódik a bennünk lévő feszültség, mintha bevennénk egy adag nyugtatót. De azért mégis csak jobb megoldás „kifutni” a feszkót, nem?
- Javul az általános közérzet, egyszerűen jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Legyőzhetetlennek, akár egy szuperhős.
- Már azáltal, hogy így legyőztünk magunkat és felkeltünk a kanapéról, nő az önbecsülésünk.
- A negatív gondolataink a háttérbe szorulnak, szebbnek látjuk a világot.
- Belső gondolataink, vágyaink, énünk titkos érzései előtérbe lépnek, egy különös önismereti utazásra indulhatunk a futás által, közelebb kerülve így önmagunkhoz.
- Ahogy futunk, hirtelen minden egyértelművé válik, új fénybe kerül, így könnyebben megoldást találhatunk olyan problémákra, melyekkel már rég nem boldogulunk.
- Nem érdemes elfeledkezni arról sem, hogy szociális élményt is nyújt, hiszen hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatunk általa, akár társsal vagy csapatban is futhatunk, tovább emelve ezzel a közösségi élményt.
- Önmagáért a futásért futunk, tehát már azáltal megjutalmaz minket, hogy csináljuk.
- Amikor futunk, eltűnik a tér és az idő, igazán csak a jelenben vagyunk. Nincsenek elvárások, határidők, szerepek. Csak mi vagyunk és a futás. Tudatunk és testünk ilyenfajta együttműködésével átélhetjük az igazi flow-élményt.


Ezeket a csodálatos tapasztalatokat még inkább átélhetjük, ha a szabadban, távol a város zajától, természetes környezetben és napfényben futunk, mellőzve a zenehallgatást és egyéb zajokat, hiszen az is egyfajta stresszforrás az agy számára. (Zárójelben azért megjegyzem, hogy én imádok zenével futni, mert az mégiscsak egy kicsit /nagyon!/ olyan, mintha buliznék.)


És hogy nekem személy szerint mit jelent a futás?

A szabadság legteljesebb formáját. Azt az időt, amit csak magammal és a gondolataimmal tölthetek. Segít visszatalálni önmagamhoz, amikor úgy érzem, szétforgácsol az a sok szerep, kihívás, elvárás, kétség és harc, amit a mindennapok során átélek. Sőt… a világmegváltó gondolataim és a legjobb ötleteim mindig futás során találnak rám. Biztos pontot jelent az életemben, keretet ad a napjaimnak, az önkifejezés egy különös formáját jelenti számomra. Lecsendesít, magával ragad, segít teljes valójában meg-és átélni a pillanatot, felfigyelni olyan csodákra, melyeket máskor észre sem veszek. Igazából olyan, mint egy terápia, csak sokkal olcsóbb.


Ha eddig eljutottál és végigolvastad eme szösszenetet, azt hiszem, nincs több kifogás. Uzsgyi futni!


Források:
https://pszichologuskereso.hu/blog/hogyan-segit-futas-lelki-problemak-megoldasaban
https://futasrolnoknek.hu/inspiracio/stresszcsokkentes-futas-kozben-1311
https://7koznapi.blog.hu/2019/01/02/futocipoben_a_testi-lelki_harmoniart
http://www.futanet.hu/cikk/a-futas-pszichologiaja-2


Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem