Sportnaptár Sportnaptár

A legtutibb futóhelyek Magyarországon

Sokan rengeteget képesek utazni azért, hogy felfedezzék, melyek a legjobb futóhelyek az országban. Őszintén szólva én iszonyatosan irigylem ezeket az arcokat! Nagyon várom már, hogy legyen időm és lehetőségem megvalósítani egy igazi futócipős bakancslistát (vagy inkább futócipő listát. :D) Addig azonban még várnom kell.

Az alábbiakban megnézzünk, melyek hazánk legtutibb futóhelyei, amit Neked is érdemes kipróbálni.

1. Tata és az Öreg-tó
Kicsit hazabeszélek, de talán nem csak az én szívem csücske Tata és az Öreg-tó. A város maga egy kis ékszerdoboz. Ha pedig futva fedezed fel, azzal tovább fokozhatod az élményt. El sem fogsz fáradni, hiszen a látvány garantáltan magával ragad majd.
Az Öreg-tó mesterséges eredetű tó, az ország legrégebbi halastava. Egyedülálló élővilága és természeti kincsei miatt rengeteg turista keresi fel kikapcsolódást keresve, egész évben.

A tó körül pontosan 7 km-t tehetsz meg, az út egyik fele aszfaltos, a másik része pedig terepen, az erdőn keresztül vezet. A fák által körülölelt területen a madarak énekének dallamára futhatsz, a tóparton pedig számos nevezetességet tekinthetsz meg. Egyedüli hátránya, hogy annyian bicikliznek és sétálnak a tó körül, hogy futás közben szinte folyamatosan kerülgetni kell az embereket. Így aki magányosan, csendben szeret futni, az készüljön fel rá, hogy itt szinte tömegben lesz. Mégis azt hiszem, akinek volt szerencséje a tatai tó körül futni, biztosan visszatér oda. Ott futni instant flow-élmény!

2. Balaton
A Balaton kihagyhatatlan úticél futás szempontjából is. A napfelkelte és naplemente fényeiben fürdőzve futni csoda, az ország legnagyobb tavának partján megtenni ezt pedig nem túlzás azt mondani, hogy életre szóló kaland. Amennyiben igazán bevállalós vagy, akár körbe is futhatod egyedül vagy csapatban. Ha azonban sok Neked a 212 km, szinte minden Balaton-parti helység rakpartján futhatsz egy jót, versenyezve a hattyúkkal.

3. Velencei-tókör
Ha van erőd, a Velencei-tavat körbe futva mintegy 30 km-t tolhatsz a futócipődbe. Velencénél érdemes nekivágni a futásnak, a kört egy-két szintemelkedéstől eltekintve szinte teljesen sík terepen teheted meg. Kerékpárral is teljesíthető, hiszen kiépített út veszi körbe a tavat, a biciklis kíséret pedig kifejezetten jól jön ilyen távon. Futás vagy biciklizés után pedig, ha még bírod, tekints meg néhányat a tavat körülvevő látványosságok közül. Miután teljesítetted a kört, csobbanhatsz a habokban vagy felfedezheted a büfésort.

4. A hegyek szerelmeseinek: a Mátra
Ha unod a sík terepet, fuss fel hazánk legmagasabb pontjára. A terep kifejezetten nehéz, a csúcs meghódítása csak „elvetemülteknek” ajánlott. Ám ha felérsz, a panoráma mindenért kárpótol majd. Az előzőekkel ellentétben itt magányosan hódolhatsz kedvenc sportodnak.

Számos futóversenyt rendeznek itt is. A Mátrába rövidebb-hosszabb útvonalakon futhatsz, ami biztos, hogy emelkedőben nem lesz hiány. Ha pedig igazi őrült vagy, fuss fel kétszer is a Mátra-csúcsra Galyatető érintésével, az 50 km-es útvonalon.

Versenyeznél?
Tekintsd meg a Mátrában megrendezendő aktuális versenyeket:
https://sportnaptar.hu/matra-vertikal_93 6578190
https://sportnaptar.hu/matraberc-trails_9183D7C31F922029

5. A Vértes-hegység
Maradva a hegységeknél, ha szereted a terepet, a Vértesbe mindenképpen el kell jutnod legalább egyszer. Változatos terepviszonyai és lélegzetelállító természeti adottságai Téged is rabul ejtenek meg, hiszen a hegységben sziklás területeken, erdei kis ösvényeken és szurdokvölgyekben is futhatsz.
Ha pedig megmérettetnéd magad, vegyél részt a Vértesben rendezett terepfutó versenyeken, a leghosszabb táv 50 km, 1200 m szintkülönbséggel, de lehetőség van rövidebbek teljesítésére is. Ha még ennél is többre vágysz, próbáld ki a 77 km-es Vérkört.



6. Mars futás Gánton
Ha valami igazán különleges terepet fedeznél fel futócipőben, látogasd meg a gánti bauxitbányát. A helyiség Fejér megye kiemelkedő turisztikai célpontja. Ott aztán igazán vörös leszel és nem csak a fáradtságtól. Biztosan emlékezetes, hiszen azt mondják, ott futni olyan, mintha leszálltál volna a Mars felszínére. A pálya váltakozó, terep és aszfalt váltják egymást, rövidebb és hosszabb távon is kipróbálhatod magad.

Itt a jó idő, nincs más hátra, mint futócipőt húzni és nyakadba venni az országot! Mit gondolsz, hová érdemes még ellátogatni? Oszd meg velünk hozzászólásban!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem