Sportnaptár Sportnaptár

Asszonyhegy vagy Asszony-hegy és környéke (régen Aszony hegy)

Kisvárda legmagasabb pontja. Hivatalosan 139m a tengerszinttől mérve.


A város keleti részén, külterületen található. Az úgynevezett "szőlő" része. Gyümölcsösök, szántók, erdők határolják. Található itt lak(hat)ó ház is, amit hétvégi háznak használnak. Legkönnyebben a keleti elkerülő útról közelíthető meg. Szomszédságában van a "szőlő", ahol páran laknak is.
Nem sokan ismerték, de mostanában egyre több új arcot látni itt. Mi is folyamatosan "reklámozzuk" és biztos mások által is terjed a híre ennek a remek helynek. 
Az 1800-as évek elején már térképen szerepel.


XIX. századi térkép alapján Wármánn Mór földbirtokosé volt a terület. Az akkori Nagy mező része. Több helyen is jelölnek "homok sivatagot" ami a nyírségi táj jellegzetességére utal.


Mostanában kisebb területekre, kertekre van felosztva.


Megközelíthető autóval is, igaz nem árt egy terepjáró vagy minimum összkerékhajtás. A legizgalmasabb gyalog vagy futva megnézni. Szép derűs időben a kilátás magáért beszél. Vass József tudna erről mesélni.


A mi kis futóközösségünk évek óta használja a bringásokkal megosztva. Először a KKB bringásai kezdtek el gurulni rajta versenyeken, edzéseken.
Folyamatosan vannak itt közös futásaink és évek óta megrendezésre kerülnek versenyek is. 2020-ban szemétszedést is szerveztünk 2-3 km-es körzetében. Sajnos 3 tonna szemét gyűlt össze. Vigyázzunk erre a helyre!
A terület óriási. Több kilométert is be lehet barangolni. Folyamatosan karban van tartva (köszönjük Vedres Gabiéknak) fűnyírással és metszéssel.


Pár évvel ezelőtt ki lett a környékén alakítva egy 3,2 km-es pálya, 80m szintemelkedéssel.


Az évek alatt többször is bővítve lett a nyomvonal. Most egy szépen kijelölt (és kitaposott :) ) 5,3 km-es pálya (kb. 150m szintemelkedés) várja az idelátogató sportolókat. Nagyon jó edzéslehetőséget biztosít. A nyomvonalon szinte nincs sík rész. Végig megy a "hullámvasút". Található a pályán 200 méteres "szerpentin" 20 méter szintemelkedéssel is.
Szokták is kérdezni hegyi versenyeken, hogy hol szoktunk felkészülni. Nem is sejtik milyen "hegyeink" vannak.


Sokszor előbújnak nyulak, őzek, fácánok. A nyugalom szigete. Tavasszal és télen is nagyon szép.


Igény esetén tudunk idegenvezetést biztosítani ha valaki be szeretné járni. Téli időben hétvégén, tavaszi-nyári-őszi időben hetente többször is kilátogatunk.


Száraz évszakokban könnyen futható normál cipőben. Esős, havas időben ajánlott a terepfutó cipő.
Kerékpárral is könnyen bejárható. A nagyobb emelkedőket és lejtőket csak tapasztaltabb bringásoknak ajánljuk.

https://szaladok.blog.hu/

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem