Sportnaptár Sportnaptár

Cseppfolyós boldogsághormon

A futás mellett a másik nagy szerelmem az úszás, voltak időszakok mikor távol kerültünk egymástól, de azt hiszem már mindketten elfogadtuk, hogy az utunk közös. A kapcsolatunk nagyon régre vezethető vissza, az éveket most nem említeném, mert leírva még sokkolóbb, mint kimondva. Óvodásként tapasztaltam meg először az uszodák semmihez sem hasonlítható atmoszféráját. Aztán az általános iskolában sportosztályba, azon belül is úszóosztályba jártam, itt tanultam meg, hogy milyen az, ha a mindennapok része a sport. Most pedig úszásoktatóként azzal töltöm az időm nagy részét, hogy kicsikkel és nagyokkal megszerettessem ezt a sportágat. Az elkövetkezendő néhány percben pedig szeretném, ha egy kicsit Ti is kedvet kapnátok hozzá. Ha hinni lehet még az időjárásnak mostmár tényleg megérkezik a nyár, ilyenkor pedig nem sok jobb mozgásformát tudok elképzelni, mint az úszás. 

5 meggyőző érv, amiért kezdj el úszni!

1.Szinte minden izom dolgozik
Gondolnád, hogy egy óra közepes intenzitású úszással akár 600-700 kalóriát is eléghetsz? Ha kifejezetten fogyás a cél nyugodtan iktasd be, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a magas intenzitás miatt, közvetlenül utána, rád törhet az éhség. Ne éhezz, sportolj és táplálkozz okosan! Edzés után fél órán belül igyekezz pótolni a tested számára a tápanyagot, fehérjében gazdag ételt fogyassz. Kevés olyan sport van, ami ennyire megmozgatja a testünk egészét, így szinte minden izmunkat. Úszás közben a teljes test mozgásban van, ami pedig nem, az a tartásért felel éppen. Folyamatos légzésszabályozásra van szükség, amivel a légzőszerveinket is eddzük, ezáltal pedig nő a tüdőkapacitás. 

2.Nem csak a testre, de az elmére is jó hatással van
A legtöbben a meleg nyári napokon szeretünk a medencébe csobbanni és a legtöbbeknek elképzelhetetlen, hogy hajnali órában vagy télen uszoda közelébe menjenek. Pedig tapasztalatból és mint rendkívül nagy kávé szerelmes mondom, hogy semmi nem tudja úgy felébreszteni a testet és a szellemet, mint egy reggeli úszás. A víznek már önmagában is frissítő, élénkítő hatása van és bár lehet, hogy az első merülést és néhány hosszt megelőzi némi önmarcangolás, hogy „miért csinálom én ezt magammal?”, de garantálom, hogy ez nagyon hamar elmúlik. Bizonyítottan fokozza a szellemi teljesítményt, ami úszó gyermekeknél kifejezetten tapasztalható. Valóban igaza van azoknak, akik azt mondják monoton, de pont ettől lehet relaxált állapotba kerülni általa. Egy óra úszás, az egy óra magaddal, egy egész óra stresszmentesség!

3. 0-99 éves korig 
Bár az úszás egy állóképességi sportág, mégis azok közé a mozgásformák közé tartozik, amit nemtől és kortól függetlenül szinte bárki végezhet. Már egészen pici korban egész pontosan 3 hónapos kortól el lehet kezdeni az apróságokkal babaúszásra járni. Itt még szükség van a szülői segítségre, kevésbé az önálló úszástanulás a cél. A szülő-gyermek kapcsolatot szorosabbra fűzi a vízben töltött közös tanulás, fejleszti a baba mozgáskoordinációját és erősíti az izomzatot. Általában 3,5 éves kortól ajánlott a csoportos úszástanulás egészen addig, míg kedvünk tartja. Kíméletes az ízületekre, így az idősebb korosztály számára is bátran ajánlott!

4. Úszni tudni kell!
Be kell valljam ez az egyik vesszőparipám. Az úszás nem egy olyan sportág, amit mindenképpen élsportolóként kell űzni, de alapszinten el kell sajátítani. Szerencsére ez manapság már nem is kérdés a szülők részéről, a legtöbben hasonlóan vélekedünk erről. Úszni tudni olyan, mint járni vagy biciklizni, megkönnyíti az életet és fokozott biztonságérzetet nyújt. Nagyon szeretek felnőttekkel dolgozni és csodálattal tölt el, mikor valaki felnőttfejjel dönt úgy, hogy új képességre tesz szert vagy szembenéz korábbi félelmeivel. De kétségkívül sokkal egyszerűbb gyermekkorban megtanulni úszni, mint később. A gyerekek valóban egy új mozgásformát sajátítanak el, míg felnőttként a meglévő, általában rossz technikát javítjuk. 

5. Természetes boldogság?
Magyarországon az úszás az 1800-as években indult térhódítására, azóta persze rengeteg technikai módosításon esett át és közel sem ugyanaz az akkori és a mai úszás. Hajós Alfréd volt az első, akire igazán büszkék lehettünk a sportágban nyújtott teljesítménye miatt, azóta jó néhány olimpiai éremmel és kiváló sportolóval lettünk gazdagabbak. Szerencsére sokan gondolják úgy, hogy úszni tudni kell és egészen sok kisgyermekből lesz versenyúszó. Valószínűleg nem a leglátványosabb sportok közé tartozik, de van benne valami nagyon magával ragadó természetesség. 

Talán, hogy az emberi test 70 százaléka víz, vagy hogy a legmegnyugtatóbb szín az emberi szem számára a kék, de az is lehet, hogy a 9 hónapig tartó magzatvízben növekedés okozza, mindenesetre bizonyított tény, hogy víz mellett boldogabbak vagyunk! Bízzatok bennem és ha eddig nem tettétek olykor-olykor menjetek el boldogsághormont gyűjteni úszás közben!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem