Sportnaptár Sportnaptár

Egyedül vagy társaságban futni?

Van az a kifejezés, hogy magányos farkas, aminek ambivalenciáját pont az adja, hogy a farkasok egyébként társas lények, akik falkában élnek. Azt hiszem, ránk futókra ez a szólás, nagyon is igaz, legalábbis ha arról van szó, hogy egyedül vagy csapatban érdemes futni. A legtöbben szeretjük ezt is, azt is. Próbáltam a magam szemszögéből egyik vagy másik mellett letenni a voksom, de (vigyázat spoiler veszély!) a végére meg kellett állapítanom, hogy a két dolog igazából össze sem hasonlítható.

Biztos létezik olyan ember, aki még sosem futott mással tudatos döntésből, de talán a legtöbben már ismerjük az egyedül és a közösségben futásnak is a vonzerejét. Egy stresszes nap után, mikor nem vágysz másra, csak hogy a mindennapi terheket levetkőzd és futócipőre cseréld azokat. Senki és semmi mással, csak magaddal foglalkozni, kicsit a világból kifutni érzését imitálva. Az pont azaz állapot, ahol jó önmagunkkal lenni!

Ugyanakkor egy hétvégi hosszúfutást közösségben végezni, ugyanennyire képes feltölteni.
Többen futni nem azt jelenti, hogy akkor nem vagyok egyedül. Talán ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki elmond egy receptet és úgy kezdi: Ez pont olyan, sütemény, mint a zserbó, csak egy lapos, dió helyett mák van benne és a tetején nem vékony csokiréteg van, hanem tojáshab. Szóval, teljesen más! Édességnek édesség, finomnak finom, de nem zserbó.

Bár sokáig magányos futóként definiáltam magamat, mert azt élveztem legjobban, - hiszen az az ÉN időm - és a másokkal való közös futásokra, mint színes programra tekintettem, de ha őszinte akarok lenni, akkor én a legritkább esetben futok teljesen egyedül. Léni (a kiskutya) szinte kivétel nélkül velem jön, sokszor még akár versenyekre is elkísér. Így meg kell, hogy állapítsam én úgy futok egyedül, mint ahogy az anyák mosdóba járnak, ritkán.

Persze Léni társasága nem teljesen ugyanolyan, mint egy másik emberé, de az a figyelem, amit, ha mással sportolsz tartanod kell, az biztosan meg van.
Próbáltam szembeállítani egymással az egyedül és a közösségben futást, de legalábbis pontokba szedni, hogy mitől is szeretem jobban egyiket vagy másikat. Hátha majd ezzel a módszerrel rájövök, hogy melyik is az én igazi preferenciám.

Miért jó egyedül futni?
·Felszabadul a figyelmed, amit fordíthatsz magadra, a körülötted zajló világra
·Elmerülhetsz a gondolataidban
·Nincsenek kompromisszumok a tempóban vagy az edzés típusában
·Bármikor dönthetsz úgy, hogy útvonalat módosítasz, kevesebbet vagy többet mész
·Élvezheted a csendet, hallgathatod a kedvenc zenéidet vagy podcast előadásaidat

De ugyanekkora csoda valaki mással vagy akár több emberrel
·Kellemest a hasznossal, egy futás közbeni beszélgetéssel repül az idő, és nagyon hasonlít az együtt kávézáshoz
·Ha nincs kedved elindulni egészen biztos húzóerő lesz, hogy mások számítanak rád
·Jobb teljesítményre ösztönöz
·Kiléptet a komfortzónádból
·Terepen kifejezetten jobb többen eltévedni, mint egyedül

Biztos a korlátozott, Coviddal felitatott élet is teszi, de nekem jelenleg nagyon jólesik társaságban sportolni, egymást motiválni, futás közben filozófiai magasságokba emelni a lábam. Régen is szerettem az útközbeni másik futóval való cinkos összemosolygást vagy biccentést, ami most még inkább felértékelődött. Néha úgy érzem, hogy ez az offline térben töltött szociális életem csúcsa. Szeretek egyedül is futni, mert legjobban futni szeretek, de most sokkal nagyobb kedvvel indulok útnak, ha tudom, hogy lesz hozzá társaságom. 

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem