Sportnaptár Sportnaptár

Fuss négylábú kedvenceddel!

A legtöbb kutyatartónak kedvence nem csupán egy állat, akiért felelősséggel tartozik, annak minden szépségével és hátrányával, hanem igazi bajtárs, akivel szívesen osztozik a mindennapok örömében és bánatában. Pont a futás maradjon ki a közösen együtt tölthető időből? Legyél teljesen kezdő futó vagy már gyakorlott maratonista, a kutyával futás egész biztosan új színt ad a zergéskedéshez. Azonban van pár alaptézis, amit nem árt, ha szem előtt tartasz, mielőtt neki állnátok a négylábúval a közös programhoz.


Hogyan kezdj hozzá?
Az első aranyszabály, hogy megvárd, amíg kedvenced betölti az egy éves kort! Ugyanis addig testük még nem alkalmas a nagyobb igénybevételre, így később nagyobb kárt okozol vele. Az sem baj, ha a sportolás előtt tesztek egy látogatást az állatorvosnál, aki felméri a kutya egészségügyi állapotát. Csak egészséges kutyával futunk!
Mielőtt elkezdenéd felvásárolni a legmenőbb beülőket, futóhámokat tegyél néhány próbát, hogy lásd, van-e jövője a közös kilométergyűjtésnek. Légy türelmes, ne az első alkalomtól várd, hogy úgy fogtok együtt szárnyalni, ahogy a Végtelen történetben Falkor és Atreyu (A lobogófülű sárkány és bajtársa, a kissrác), ha elég kitartó vagy eljön ennek is az ideje.
Fokozatosság mindenekfelett, kezdjetek kis távokkal, lassabb tempóban. Próbáljátok ki pórázzal, illetve egyszerű hámmal, a nyakörvet kerüljétek, mert a legjobb eshetőségre készülve, elképesztő lelkes lesz és akkor bizony húzni fog. Ha biztonságos számára a terep, nincsenek autók és behívhatóakkor nyugodtan engedd szabadjára, köldökzsinór nélkül is szaladjatok együtt.

 
Milyen fajtával érdemes?
A legtöbb kutyafajta igazán lelkes futópartner tud lenni, de ahogy saját, úgy ”partnerünk” adottságait is számításba kell venni. Mielőtt elkezdtek közösen sportolni, olvass néhány véleményt kedvencedről, tájékozódj számára mi az ideális tempó, táv vagy terep.
Ha rövidebb távokat futsz, 3-5 kilométereket alacsonyabb intenzitás mellett, akkor a kisebb testű bolyhos kedvencek is nyugodtan kísérhetnek, mint a máltai selyemkutya, bichon. A rövid, de gyors tempójú futáshoz az agár kiváló. A hosszú, akár maratoni vagy ultra távokat a terelő – és juhászkutyák, a vizsla, a border collie, a malamut, a foxterrier, az uszkár és a husky imádják. Bármilyen meglepő, de a keverék kutyusok igazi jolly joker játékosok, általában sokkal jobban bírják a strapát, mint sok kékvérű társuk.


Eszközök 
Ami téged illet, időjárásnak megfelelő sportfelszerelésre és a terepviszonyokhoz leginkább alkalmas cipőre lesz szükséged. Kezdésképpen a megszokott hámot és pórázt vigyétek, ha beválik és hosszútávra terveztek közösen, akkor érdemes beruházni húzóhámra, ami speciálisan erre a célra lett kitalálva: segíti a kutya mozgását és nem terheli feleslegesen az izmokat, ízületeket. Az úgynevezett beülőt, ami a hegymászók felszereléséhez hasonlít leginkább, ezt majd neked kell viselned, de ha ez kevésbé szimpatikus, akkor egy futóöv is megteszi, amit a derekadra csatolva kell hordani. Ezenkívül pedig szükséges egy rugalmas póráz, ami összeköt téged és az ebet. Nagy melegben készülj vízzel a kutyusnak, ha az útvonalon nincs vízlelő hely.


Ideális időpont
Lassan, türelmesen vezesd be az életetekbe a rendszeres futást. Először kocogással kezdjetek, a sétaidőpontok ideális választásnak bizonyulnak. A tavaszi és őszi hónapok kivétel nélkül tökéletesek. Nyáron a hőség miatt érdemes korán reggel, hajnalban vagy az esti órákban útnak indulni. Válassz olyan útvonalat, ahol van víz így kedvencednek egy gyors pancsolásra is lehetősége adódik és garantáltan új erőre kap majd a hátralévő kilométerekhez. Télen a hó ellen sózott utcák nemhogy futásra, de gyaloglásra sem alkalmasak számukra, válasszátok inkább az erdőt!

Tapasztaljátok ki egymás adottságait, legyetek türelmesek a közös munkával kapcsolatban és mindenek felett, élvezzétek!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem