Sportnaptár Sportnaptár

Futás gyerekek előtt és után – tippek és tanácsok


Olvasási idő: 6 perc

Aki gyerekek előtt is rendszeresen futott, bizonyára szeretné szülés után is újra kezdeni. Sokszor hallani mégis, hogy nincs már idő rá, vagy van, de nem elég. Gyerekek után egy dologból biztosan nincs elég – az pedig a szabadidő, vagy az énidő. A legtöbb Anyuka tudja, hogy lehetetlen minden eltervezett feladatot elejétől a végéig, megszakítás nélkül megcsinálni. De nem is kell, vannak dolgok, amiket el kell engedni. A sport viszont ne ilyen legyen!

Uralom a káosz felett

Mindennek a kulcsa a tudatos tervezés és a sokat ismételgetett napirend. Tudom, nehéz és számtalan dolog felülírja, de legyenek kapaszkodók, és próbáld többé-kevésbé tartani magad azokhoz.

Az egyik ilyen az alvás. Na nem a Tiéd (persze az is fontos), de itt most a gyerek(ek) alvására gondolok. Ne akarj túl sok teendőt beiktatni egy alvásba, vedd alapul azt, hogy nagyjából ez az egyetlen szakasza a napnak, amikor Te is pihenhetsz. Minimális elfoglaltságot (például mosogatás, zöldségpucolás a holnapi ebédhez, mosás, ruhák válogatása) azért beiktathatsz, de legyen hozzá időlimit.

Ha alvásidőre időzíted a futást, akkor tedd azt az első alváskor. Így még délelőtt letudod a napi kilométered, és a pici is levegőn van. Délelőtti babakocsis séta helyett tökéletes alternatíva a babakocsis futás! Ha nincs futó babakocsid, de van segítséged (apuka home-officban, nagymama, bébiszitter, bárki akire nyugodt szívvel bízod gyermeked), az is szuper, mert egyedül el tudsz szabadulni. Tervezd meg előre milyen napokon és milyen napszakban indulsz útnak futva, és próbáld tartani.

Hogyan kezdj neki szülés után?

A szülés után javasolt 6 hét pihenőt érdemes mindenképp betartani és bár császár után is ugyanez a protokoll, tudnod kell, ha császárral szültél azért az mégiscsak egy hasi műtétnek számít. Bár csábító a gondolat hogy futócipőt húzz 6 hét után, de hallgass a megérzéseidre. A császármetszés hege ekkorra már begyógyul, de a belső heg, és a meggyepált hasizom némileg több időt igényel a regenerálódásra. Ezt úgy fogod észrevenni hogy a heg feszít, kellemetlen érzés becsapódáskor, a hasad nem igazán komfortos még. Ilyenkor nem árt rápihenni még 2-3 hetet, egyébként is biztonságosabb 8-10 hét után újra kezdeni a futást. Ha azt érzed nem megy, ne erőltesd, végezz otthoni láb és karizom erősítő 20 perces gyakorlatokat, majd próbáld meg újra 1 hét, 10 nap múlva a kocogást.

Egy kis ideig – de tényleg csak átmeneti időszakra amíg a hasizmod nincs rendben – futás alatt hasleszorító bugyit is kipróbálhatod. Ez a kis idő nagyjából 1-3 hónap, utána hagyd hogy dolgozzon a hasizmod magától, de az elején azért jó ha van ami összetart.

Ne tervezz versenyt főleg ne célidővel az első fél évre, a testednek átlag 9 hónapra van szüksége a regenerálódásra, és további 9 hónapba telik míg a szülés előtti állapot visszaáll. Ez egyénfüggő, de jó támpont lehet arra, hogy tervezni tudd futócéljaid gyermekvállalás után.

Szoptatás és a sport

Fogós kérdés, erről megoszlik a vélemény. Személy szerint azt mondom, a szoptatás elsősorban genetikai adottság, a sport nem befolyásolja. Ha van elég tejed és nincs orvosi kontraindikáció, nyugodtan kocoghatsz a szoptatás alatt is. A futástól nem fog elapadni a tej, de még kevesebb sem lesz. Mindhárom gyermekünk szoptatása alatt rendszeresen futottam (ezalatt heti 3-5x 5-15 km-es edzéseket érts) és tapasztalatból azt mondhatom, hogy nem volt soha gond azzal, hogy kedvenc hobbim miatt lett volna hátránya ebből bármelyik babának is a tej mennyiségét tekintve.

Amire viszont figyelj, az a melltartó. Legyen kényelmes és tartson egyben. Nem biztos, hogy ugyanaz a méret lesz ideális szülés után, mint előtte, és elképzelhető hogy fél év alatt az eredetinél is kisebb lesz a melled. Ez természetes, alkalmazkodj és cseréld le a pár hónapos melltartót is, ha szükséges.

A sport boldogsághormont szabadít fel miközben Te is kiszabadulsz kicsit a mindennapi mókuskerékből, bátran végezd gyerekek mellett is! Nem csak rád, a környezetedre is jó hatással lesz, ha feltöltődve jössz haza, és lesz miből újra rágni Anyát otthon! 

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem