Sportnaptár Sportnaptár

Futó vagyok?

Én kissé talán túlontúl is óvatos vagyok a címkékkel. Mielőtt egy jelzőt magamra vennék, azt előtte jó sokáig ízlelgetem. Észrevettem, hogy távolságtartóan, konfliktus kerülően vagy fel nem vállalva magamat… nem tudom, mindenesetre félve mondom ki, hogy mi vagyok. Sokáig nem mertem azt mondani, hogy futó vagyok csak azt, hogy futok, vagy nem mondom, hogy vega vagyok csak, hogy nem eszem húst, nem definiálom magam kutyásnak csak Lénivel élek együtt. Azt hiszem a legjobban a közösségbe tartozásom jogosságát kérdőjelezem meg. Annak érdekében, hogy mielőtt bárki azt mondhatná, „de hát te nem is vagy ide való”, inkább kirekesztem magamat én.

Megnéztem az értelmező kéziszótárban, hogy ki vagy mi a futó.
I. melléknév -lag
1. Általában olyan, aki, ami fut. Futó gyerek, ló, csirke, vonat. Futó kutya ¬; keresztben futó árkok. Csak annyi az élet, mint futó felhőnek Árnya a folyón. (Petőfi Sándor) Merengve nézem a futó eret. (Tompa Mihály) A köröskörül futó, szédítő mélységű árokból puha, rongyszerű szárnyalással baglyok emelkedtek fel. (Kuncz Aladár)
II. főnév -t, -ja
1.Az, aki futóverseny(ek)en vesz részt, aki a futást sportszerűen űzi. Jó futó; ® marathoni futó. A mi futóink győztek. Rajthoz szólították a futókat. 

Ahogy elolvastam a meghatározott definíciót megállapítottam, hogy ez alapján akkor futó lehetek azonban rögtön megszólalt az önérzetem vagy az egóm, hogy ugyan lehet, hogy túlértékelem, de számomra futónak lenni közel sem ennyi.

Futó vagyok?

A szociológiában önmagunk és mások besorolására létezik egy teljesen triviális rendszer, ami a következőképpen hangzik.
Akkor vagy valami, ha:
·Annak vallod magad
vagy
·Mások annak tartanak.

Nyilván sokkal könnyebb lenne, ha egy 10 pontból álló lista alapján ellenőrizni lehetne, hogy akkor én odatartozom-e vagy sem? Hogyha te is bizonytalankodsz abban, hogy vajon futónak mondhatod-e magad, akkor a következő lista neked szól. Összeszedtem néhány dolgot, amitől én futónak érzem magam, és most már fel is vállalom hátha számodra is segítség lesz. Tessék az önmagad megkérdőjelezését letenni és büszke futóvá válni!

Futó vagy mert:
·Annak tartod magad!
·egész egyszerűen szereted!
·Egy futó cipő látványa elgyengít!
·Egy másik futót látva, apró irigység fog el, hogy de jó neki!
·Hajlandó vagy hajnalban kelni, hogy futó cipőt húzz!
·Hajlandó vagy egy fárasztó munkanap után cipőt húzni!
·A nem futók számára teljesen érthetetlen módon téged ez tölt fel!
·Nyaraláshoz nem is kérdés, hogy viszel-e futáshoz alkalmas felszerelést!
·Bármilyen beszélgetésbe bele tudod szőni a futást!
·Adatelemzőket megszégyenítő képességgel álmodból felkeltve is pontosan tudod, hogy hány kilométert futottál a héten, a hónapban, az évben, azt milyen tempóban és átlag pulzussal.

Ezek csak az én pontjaim, de millió és egy dolgot fel lehet sorolni, amitől bárki, igazi futónak vallhatja magát! A legfontosabb, hogy te annak érzed-e magad. Azzal sincs semmi baj, ha nem akarod a világba kürtölni, mert úgy érzed ez csak rád tartozik. Az, aki gyönyörű képekkel és adatokkal demonstrálja futásait a közösségi média bármely felületén pont annyira sportoló, mint az, aki csöndesen, egyedül fedezi fel futásai során a világot A futás szeretete közös bennünk, ne ítéljük el azt, aki másképp éli meg. Ahogy bármi mást a világon, ezt is annyi féle képpen éljük meg ahányan vagyunk. És akkor azt hiszem a végére el is jutottunk az elfogadáshoz! A következő futásodhoz ajánlom állítsd össze a saját listád, hogy te miért tartod magad futónak! Engedjük meg magunknak, futóknak és értékeljük, hogy ilyen sokszínű közösség vagyunk.

[1]https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/f-28F2F/futo-2C9A4/

[2]https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/f-28F2F/futo-2C9A4/


Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem