Sportnaptár Sportnaptár

Ha nincs időd otthon sportolni…hidd el, hogy mégis van!

Olvasási idő: 7 perc

Vagyunk néhányan úgy, hogy át sem öltözünk, ha nincs egy szabad óránk, amit sportra szánjunk. Nem beszélve arról az esetről, ha az 1 órás edzés még utazással is jár. Ezt az időkiesést – főleg kisgyerekekkel – kevesen engedhetik meg maguknak. A mostani COVID helyzet pedig újabb kihívások elé állít minden Anyukát, ezáltal a lehetőségeink még korlátozottabbak.

Ha nincs időd magadra, hidd el, valójában akkor is van. Hogy mégis hogyan?

Olvasd el a cikket és meríts ötletet belőle, meglátod, nem is olyan nehéz beiktatni az edzést a mindennapokba.


Kézisúlyzó, gumiszalag, nagylabda

Amióta otthon vagyok gyakorlatilag nonstop a 3 kicsivel, minden helyiségben van valami sporteszköz.

Gumiszalagot rejtettem a konyhába, a fürdőszobába, a nappaliba, 1 és 2 kg-os kézisúlyzó található az íróasztal alatt biztonságos helyen, van 2 tornaszőnyeg és a nagylabda épp ott, ahol a gyerekek használják. Vegyük sorra, mi miért van.

A heti terv nagyon fontos. Tudom, borul, borulni is szokott, de ha egy hétre előre tudod, hogy melyik nap milyen testrészre fogsz koncentrálni, egyszerűbb lesz a dolgod. Nekünk van egy mátrix naptárunk, ahová a heti vacsora terv mellé beírom a heti „edzéstervet” is. Valójában csak címszavakat, de ez épp elég ahhoz, hogy beépüljön a tudatba és csak egy pillantást kell vetni a naptárra, máris egész nap ott lebeg a szemem előtt az aznapi cél. A hely pedig….gyakorlatilag a lakás majdnem minden helyisége, eszközzel vagy eszköz nélkül egyaránt.

Heti beosztás

Hogyan néz ki egy egyhetes 20 perces edzésterv? Íme a beosztás. Naponta 20 perc azért akármennyire is el vagyok úszva, bele szokott férni.


Hétfő, csütörtök: karizom, vállizom, hátizom. Eszköznek egy pár kézisúlyzó, 1 vagy 2 kilós. 4x8-as köröket váltogatok, amiben bicepsz, tricepsz, a vállöv izmai és a hátizmok kapnak szerepet. Mindezt guggolással kombinálva, hogy egy kicsit azért komplexebb legyen és egy kis far-és lábizom is kapcsolódjon hozzá. De a hangsúly a felsőtesten van.


Kedd, péntek: Külső-belső combizmok. Az eszköz a gumiszalag, a helyszín pedig olyan hely, ahol lehet hanyatt fekve és négykézláb is gyakorlatokat végezni. Nálunk ez a nappali. Ha elkezdek legozni a gyerekekkel, kis idő múlva kivonom magam, de mellettük maradok és észrevétlenül előkerül a gumiszalag. Tárogatásokat hanyatt fekve nagyon jól lehet vele kombinálni és attól függően, hogy bokára, vádlira vagy a combra helyezzük más és más izmokat mozgatunk vele. Szalaggal vagy nélküle, a négykézlábas gyakorlatok lábemeléssel, sarok tolással remekül formálják a kis-és nagy farizmokat. Itt is 4x8-as leosztások vannak, egy kis kreativitással pedig minden héten más a gyakorlat.


Szerda, szombat: Hasizom. Előkerül a nagylabda. Na itt nem árt, ha a férjed fürdeti közben a gyerekeket vagy elviszi bringázni őket, mert labdát látva megrohamoznak. Ami nem baj, de hanyatt fekve ki van szolgáltatva az ember és félő, hogy rád ugranak. Nagylabdával rengeteg statikus hasizom gyakorlatot tudsz végezni.Feküdj hanyatt, 2 talpad az ég felé néz, szorítsd a labdát a bokád közé, engedd le félig majd tartsd meg és emeld vissza. Ugyanezt oldalirányba is végezheted. Hajlíthatod a térded vele, de rá is ülhetsz és a hasimzokat megfeszítve apró felüléseket végezhetsz rajta.


Legyen pihenőnap

Adj egy pihenő napot magadnak. Nálam ez a vasárnap, akkor nincs eszköz, esetleg futás kint, a szabadban.

Ha végképp nincs idő,  mosogatás közben vagy a tűzhely előtt állva gumiszalagozok azaz emelgetem a lábam. Van úgy, hogy fürdetés közben kerül elő a súlyzó és gumiszalag, a gyerekek 20 perces fürdés ideje alatt pont belefér az, amit állva lehet kivitelezni.

A lényeg, hogy szakíts időt magadra, ha nincs, akkor vond össze más tevékenységgel, légy kreatív és tudd, hogy közben észrevétlenül formálod tested-lelked egyaránt!




Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem