Sportnaptár Sportnaptár

Hol fussunk? Aszfalt vs. terep

A futásban az a csodálatos, hogy gyakorlatilag BÁRHOL végezhetjük. Elég kilépnünk az ajtón és már suhanhatunk is bele a nagyvilágba. Ez a nagyvilág, a futás terepe azonban igencsak változatos. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak, ha futni szeretnénk.
Alapvetően háromféle felület kerülhet a futócipőnk talpa alá: futhatunk aszfalton, terepen vagy rekortánon.

Ezért jó az aszfalt

Az aszfalt legnagyobb előnye, hogy az utcára érve bele is csaphatunk a lecsóba. Városban élők számára ez különösen előnyös, hiszen nem kell messzire menniük, ha futni vágynak. Az aszfalt egy stabil, kemény felület. Általában sík, így túl nagy izgalmakra nem számíthatunk, ha itt kezdünk futóedzésbe. Amennyire monoton, épp annyira kiszámítható is. Nem szükséges túlságosan figyelnünk a terepre, hisz nem leselkedik ránk semmilyen veszély (a járműveket persze érdemes figyelni). Aszfalton futva bátran elmerülhetünk a saját gondolatainkban, teljesen kizárva a külvilágot. Ha pedig tempófutást tervezünk vagy versenyre készülünk, az aszfalt tökéletes választás lesz.

Kár lenne kihagyni a terepet!

Ha csendre, csodálatos tájra és lélekemelő szépségre vágyunk, irány a terep! Terepfutás során nemcsak a felszínek változatosak, de a szintkülönbségek is jelentősek. Így, ha igazán el szeretnénk fáradni, szabaduljunk ki a betondzsungelből! Az izomzat számára terepen futni a legmegterhelőbb, ezért állóképességünk fejlesztésére is tökéletes. A felület puhább, így kedvezőbb az ízületeknek, a felszínek változatossága miatt pedig izmaink alkalmazkodóképességét is kitűnően fejleszthetjük. A gyorsaságunkat értelemszerűen ne terepen próbáljuk meg javítani, hiszen a tempónkat a domborzat diktálja majd.
Hátránya, hogy könnyen el lehet tévedni, fokozottabb a balesetveszély és terepen futni erős koncentrációt igényel. De amennyiben előre eltervezzük az útvonalat és felkészülünk minden eshetőségre, a futás minden pillanata élvezetes lesz. A látvány és a természet közelsége pedig kárpótol majd a nehézségek miatt!

Plusz egy: a rekortán

A rekortán egy kiépített atlétikai pálya, a profi futók terepe. Szintetikus gumival bevont, ruganyos felület borítja, így az ízületek szempontjából ez a legelőnyösebb választás. Előnye, hogy az energiánkat nem elnyeri, hanem még vissza is ad belőle, így gyorsabban tudunk futni rajta. Versenyfelkészülésre, tempóedzésre tökéletes választás. Hátránya, hogy az aszfalthoz hasonlóan monoton és rekortán pályából sajnos nagyon kevés van az országban. Pedig a lábaink szempontjából szuper választás.

Azt, hogy hol futunk, leginkább az határozza meg, hogy mely képességeinket javítását szeretnénk megcélozni. Ha a célunk az állóképességfejlesztés és az erőteljesebb izommunka, fussuk terepen! Versenyfelkészülésre, tempófutásra, gyorsaságunk fejlesztésére pedig válasszuk az aszfaltot vagy egy rekortán pályát. Mindegyik számos előnnyel és hátránnyal is rendelkezik. Ahogy mindenben, futóterepek tekintetében is a változatosságon van a hangsúly. Érdemes vegyesen, az összes típusban rejlő lehetőséget kihasználva futni. Én azt mondom, bárhol is, de fussunk!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem