Sportnaptár Sportnaptár

Minden, ami jótékonysági futás - Interjú Czövek-Király Dórával

Jótékonysági futás során nem csupán kedvenc sportodat űzheted, de támogathatsz vele egy jó ügyet is. A legtöbbször a jótékonysági futóversenyek keretében a szervezők adományt gyűjtenek alapítványoknak és civil szervezeteknek nemes célok megvalósítása érdekében, például beteg gyerekek és fogyatékkal élők támogatására, idős emberek ellátására, kórházban ápoltak vagy éppen hátrányos helyzetűek segítésére.

Dórival (Czövek-Király Dóra) már évek óta kapcsolatban vagyunk a közösségi oldalakon. Dóri két gyermek édesanyja, áruháztulajdonos és lelkes futó. De nem csupán egy “mezei" futó, hiszen jótékony célok mellett is rendszeresen kiáll, sorra valósítja meg azokat. Azt hiszem, követendő példa mindannyiunk számára.
Hogy még közelebb kerüljünk a jótékonysági futás fogalmához, Dórit kérdeztem futásról és jótékonykodásról.


Mióta futsz és miért kezdted el?
2017. augusztus 14-én húztam először futócipőt. A kisfiam akkor volt 9 hónapos, és bizony a tükör nem azt mutatta, amit látni szerettem volna. Mivel vidéken élünk, túl sok lehetőség nincs, viszont a futásban az volt a jó, hogy bármikor el tudtam menni, nem voltam időhöz kötve.
2017. októberében a csapatunk nevezni tudott a 2018-as Ultrabalatonra, ami óriási motivációt adott, hiszem nemcsak magam miatt, hanem a csapat miatt is mentem hóban, fagyban, esőben, hogy tavaszra a legjobb formában legyek. Aztán szép lassan szenvedély lett, ahol már nemcsak a fogyni vágyás volt a cél.

Mit ad Neked a futás?
Alapvetően én tipikus magányos futó vagyok. Füles be, és csak rovom a kilométereket, minden egyes futásnàl motivál egy korábbi futásom. Ilyenkor teljesen próbálok kikapcsolni, és egy jó futás után szinte más ember leszek, mint futás előtt. Feltölt, motivál, hogy mindig egy kicsivel jobb legyek.
Ezen kívül pedig hihetetlen milyen hatalmas nagy futóközösség van, a futás révén barátságok születtek, tàmogatjuk egymást, szurkolunk egymásnak versenyeken vagy éppen vigasztaljuk, ha nem úgy sikerült.

Mennyire támogat a családod a futásban és hogyan tudod megoldani gyerekek mellett?
Nekem óriási szerencsém van, mert a családom teljes mértékben támogat. A nagyszülők örömmel vigyáznak az unokákra, a férjem rendszerint elkísér a versenyekre, sőt, volt, hogy a sajátjàra nem ment el, mert tudta, hogy aznap mennyit számít nekem, ha ott vár a célban.

Hogyan kerültél kapcsolatba a jótékonysági futással?
A közösségi oldalakon több ilyen eseményt láttam, különösen most a vírus idején. Virtuális futóversenyeket ( erről itt írtunk bővebben: https://sportnaptar.hu/blog/virtualis-versenyek-igen-vagy-nem_32) rendeznek, és a legtöbb mögött valami jótékonysági cél is van.

Mi is tulajdonképpen a jótékonysági futás?
Jótékonysági futáskor a nevezési díj bizonyos része egy személy vagy alapítvány részére kerül àtadàsra. Van olyan futás is, ahol még plusz összeggel is lehet támogatni az adott futáshoz tartozó személyt, illetve alapítványt.
Ezeket a futásokat bárhol a világon lehet teljesíteni, nincs konkrét időponthoz vagy helyhez kötve. Így akár olyanok is részt tudnak rajta venni, akik nem szeretnének tömegversenyeken futni.

Miért tartod fontosnak, hogy a hobbiddal jótékony célokat is támogass? 
Mindig is fontosnak tartottam, hogy segítsek, ahol tudok. Ilyenkor, amikor jótékonysági futáson veszek részt, tényleg nem csinálok semmi különöset, csak futok, amit imádok, és ha ezzel bárkinek is segíteni tudok, az külön öröm.

A jótékonysági futóversenyeken történő részvételen kívül - ha igazán elhivatott vagy- jótékony futónagykövet is lehetsz. Hogyan? 
Civil szervezetekhez és alapítványokhoz való jelentkezés (ehhez általában egy bemutatkozás és egy fotó szükséges)  után meghatározol egy versenyt, ahol indulsz és egy összeget, melynek az összegyűjtését célul tűzöd ki. Ennek megvalósítására létrehozol egy kampányt, ebben természetesen segít az adott szervezet.  Ezt követően indulhat is a gyűjtés! A családod, környezeted mozgósításával - például azáltal, hogy közzéteszed a kampányt közösségi oldalaidon - aktívan hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a megjelölt összeg összegyűljön. Akik adományoznak, lényegében “örökbe fogadnak” tőled egy-egy kilométert. A befolyt pénz az alapítvány számlájára kerül, amivel aztán támogatják az előre meghatározott tevékenységeket.
No, de vissza Dórihoz, lássuk, ő hogyan érvényesül, mint jótékony futó.


Miért lettél jótékony futó? Milyen célra gyűjtesz? 
Idén tavasszal a Bátor Tábor Jótékonysági Futója is lettem. Mióta édesanya vagyok, minden, ami gyerekekkel kapcsolatos, különösen érzékenyen érint. A Bátor Tábort lehetőség van rajtam keresztül pénzbeli adománnyal segíteni. Ősszel lesz a futás, addigra szeretném, ha az általam kitűzött összeg összegyűlne, hála istennek már több, mint a fele megvan.
(Ha szeretnéd támogatni Dórit, kattints a lenti linkre!)

Látod, ennyire egyszerű! Dórinak lenni példaértékű! Legyél Te is Dóri!

Ha jól tudom, futónagykövet is lettél! Mesélnél erről egy kicsit?
Van egy futóközösség, a Run Free. Őket a jótékonysági futás alkalmàval ismertem meg, nagyon sok beteg kisgyermeket támogatnak. Amikor meghirdették, hogy futónagyköveteket  keresnek, nem is volt kérdés hogy jelentkezem. Amit ők képviselnek, az közel áll az én vilàgszemléletemhez. Hihetetlen összefogás indult meg, hogy teljesüljön az álmom, ami végül sikerült.

Mi a célod a futónagykövetséggel?
Szeretném, hogyha minél többen megismerjék a futást, a jótékonysági futásokat, az esetleges buktatókat, mert bizony nem mindig úgy megy a futás, ahogy azt eltervezzük. De ekkor sem szabad feladni.
Sokszor hallom, hogy szeretne elkezdeni az illető futni ,de nem mer, fél, hogy kinevetik, mert lassú, mert nem olyan a ruhája, stb.
Senki sem úgy született, hogy maratonista, sőt, nem kell mindenkinek gyorsnak lenni. A lényeg mindig az, hogy élvezze amit csinál. 

Milyen további terveid vannak futás terén?
Májusban lesz egy éve, hogy szültem. Szülés után 5 héttel már futottam, 8 héttel később virtuális versenyen versenyeztem. Nem biztos, hogy követendő példa, de nekem kellett, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy meg tudom csinálni.
Bízom benne, hogy hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba, lesznek újra versenyek. Idén ismét megyünk UB-ra, az Ultra Tisza-tóra, Szabó Kajkàval készülünk párban a Spar Maratonra.
De a legfontosabb versenyem a jövő héten lesz. A táv mindössze 1 km, de egy olyan emberrel fogok futni, akinek ez lesz az első versenye és akinek a példaképe szeretnék lenni. Ő a kisfiam, Zsoló. Beneveztünk a Kölyök Run futamára. Nem tudom, ki izgul jobban. 

Mit üzennél azoknak, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy jótékony futóvá váljanak?
Igazából szerintem ha már valaki fut, onnan csak egy karnyújtásnyira van attól, hogy jótékonysági futó legyen. A futóknak óriási szívük van, elég ha megnézzük, hogy mekkora összefogás indult meg Sallai Zsuzsiért. 
Hála istennek a különböző közösségi oldalaknak köszönhetően egyre több mindenkihez elérnek ezek a lehetőségek, események.
Engem sokkal jobban motivál egy olyan futás, ahol tudom, hogy ezeket a kilométereket nem csak sima futásból, hanem valami jóért is teszem.

Nagyon köszi a válaszokat! További sok sikert és boldog pillanatokat kívánok a futás és az élet minden területén! :)

Nekem meg is jött a kedvem hozzá, hogy én is jótékony futó legyek! És Neked?
Búcsúzóul néhány alapítvány és civil szervezet, ahová érdemes jelentkezni, ha Te sem szabadulsz a gondolattól:
https://elmenykulonitmeny.hu/en/jelentkezes/
https://hospicehaz.hu/narcisz-futokor/
https://futas.gyermekrohamkocsi.hu/
https://unicef.hu/fuss-a-vivicittan-az-unicef-csapatban

Ismersz további lehetőségeket is? Oszd meg velünk kommentben!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem