Sportnaptár Sportnaptár

Mozgásos sportok megismertetése gyerekekkel – mikor vonjuk be őket a mozgásba?

A mozgás megszerettetése gyermekeinkkel egyfelől kihívás, de tekinthetünk úgy is rá, mint egy ránk várólehetőség, egy életérzés, egy minta, amit jó érzés tovább adni.

Köztudott, hogy azokban a családokban, ahol a sport rendszeres tevékenységnek számít, vagy legalább heti háromszor végzi egyik vagy mindkét szülő, ott a gyermeket sem kell külön megtanítani arra, hogy hogyan iktassa be a tudatába a sportot.

Ha azt látja a hároméves, hogy Anya vagy Apa futni megy, esetleg megjelenik egy-egy versenyen és a család elkíséri, egy idő után futóversenyeset fog játszani, érmeket fog gyűjteni, kérni az első futócipőt és a sportboltban is a futóruhák irányába indul majd el.

A gyerekek másolnak, méghozzá a szülők szokásait, viselkedését, szófordulatait, gesztusait másolják. Nekik mi szülők vagyunk a minta, akarva-akaratlanul is azzá szeretnének válni,
amilyenek mi vagyunk.

Nagy súlya van tehát a tetteinknek és szavainknak egyaránt. 


Mikor sportoljon önállóan a gyermek?


A válasz egyszerű: amikor úgy látod, hogy megérett rá. Ahhoz, hogy bármilyen sportfoglalkozáson otthagyd, legalább 3, de inkább 4 éves kort kell elérnie. Ráerőltetni semmit sem szabad, ha nem szeretne egyedül maradni még, akkor ne hagyd ott. Maradj vele vagy próbáljátok meg fél évvel később.

Az én 6 évesem 4 évesen kezdte a judo-t ovis keretek között, így evidens volt hogy egy órával később megyek érte a megszokottnál. 4,5 évesen aikidozott, az első alkalommal kérte csak, hogy maradjak ott vele, a többinél nem. Pár hónapra rá úszni kezdett, ott viszont már ő mondta, hogy maradna, és azóta sem szeretné, hogy lelejétől végéig ott legyek vele.

A lányom 3 évesen nagyon szeretett volna balettre járni, de nem mert bemenni. 1 évet vártunk, mikor újra mondogatta, hogy „Anya szeretnék menni, de most már ott is hagyhatsz aztán értem jössz, jó?”, akkor kezdtük újra. Azóta is töretlenül imádja, heti 2x jár, és ovi helyett is oda szeretne menni.

Ezért mondom azt, hogy meg kell érni rá. A másik ami nem mindegy, hogy milyen sportra járatjuk a gyermekünket.

Az úszás egy nagyon jó kezdet, de például terápiás jellegű falmászásra is beírathatjuk a gyereket, ami számtalan élethelyzetre nyújt nagyon jó alapokat. A falmászás a túlhallásra, a koncentrációzavarra, a figyelem összpontosítására, a határok feszegetésére, az önfegyelemre kiváló hatással van a keresztmozgások által. De különösebb indok nélkül is remek szórakozás a gyerekeknek, és higgyétek el, még a felnőtteknek is. Soha nem hittem volna hogy futóként és az aerob sportokat kedvelve megszeretem, de a fiammal kezdtünk járni téli programot keresve és csudajó kihívás, azóta is űzzük :)

Mit sportoljunk közösen?


A válasz itt is egyszerű. Azt, amit szeretsz, azt ami kikapcsol, ahol jól érzed magad, ami energiával tölt fel. A legegyszerűbb sportok a futás, kerékpározás, úszás és a csapatsportok pl.foci, kosárlabda, strandröplabda. A gyermeket pedig roppant egyszerű ezekbe bevonni.

Vegyük például a futást. Baba korában futó babakocsiban, kicsit nagyobb korban bicajjal kísérve, még nagyobbacskán pedig saját lábán futva tud elkísérni egy-egy alkalommal.

A csapatsportok olyan szempontból könnyebben vezethetők be a szülő-gyermek közös sporttevékenységébe, hogy kötött pályán játszódik és egyben szórakozás is. Ha ellátogat egy-egy focimeccsre az ifjú hölgy vagy úr és külső szemlélőként megtetszik neki az ott zajló esemény, egy idő után maga fogja kérni hogy hagy kísérjen el.

Minél több különböző sporttal ismerteted meg a gyerkőcöt, annál könnyebben fogja megtalálni a számára legideálisabbat. A sport nem csak szórakozás, sokkal több annál. Hovatartozást jelent, kitartást ad, fizikailag kifejezetten előnyös és az élet bármely korszakában építő jelleggel bír.

Ne felejtsd el, hogy szülőként sem bűn egyedül, a gyerek nélkül sportolni, mert nem csak neked van rá szükséged, de ő is látni fogja rajtad hogy energiával tölt fel. Látja, hogy kilép az ajtón egy csontig lerágott szülő és feltöltődve jön haza, akit újra lehet rágni.



Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem