Sportnaptár Sportnaptár

Ne félj a hidegtől!

Új év, új célok. Te is megfogadtad, hogy idén életmódot váltasz, futni kezdesz és végre igazán jól fogod magad érezni a bőrödben? És akkor máris jönnek a kifogások, hogy túl hideg van, hamar sötétedik és amúgy is könnyen megfázhatsz. Ne hagyd, hogy letörjön a lelkesedésed! Most megmutatjuk, hogyan lehetsz a futópálya ásza télen is!

A téli időszak tökéletes a hosszabb, alapozó futásokra, az állóképességed fejlesztésére, izmaid erősítésére. Bónuszként pedig még az immunrendszered is erősödik.


Íme néhány tanács, hogy a futást télen is élvezd:

1. Az első, és legfontosabb az öltözet kérdése, valljuk be, ez okozhatja a legnagyobb fejtörést. Mielőtt magadra aggatnád az egész szekrényt, jegyezz meg néhány alapelvet és igazítsd a mindenkori hőmérséklethez az öltözetedet. Mindig legyen rajtad technikai aláöltözet, ami elvezeti az izzadtságot, így biztosan nem fogsz megfázni. 5 fok alatt válassz fölé még egy melegebb, téli futófelsőt és nadrágot. Mínuszban érdemes dzsekit is viselned, gondolva a szél és a csapadék elleni védelemre. Ne feledkezz el a kiegészítőkről sem, így legyen kesztyűd, sapkád/fülvédőd, futózoknid. Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy akkor öltöztél fel jól, ha kilépve az ajtón kissé megcsap a hideg, de párszáz méter után már jól érzed magad.

2. Na de milyen a téli futócipő? Véleményem szerint nem szükséges kifejezetten téli futócipőt viselni, az év többi szakaszában használt cipőd is megteszi, persze vannak jeges, havas tájra specializált modellek is. Én magam csúszós időben terepfutó cipőben futok.

3. Soha ne hagyd ki a bemelegítést! Amellett, hogy ráhangol a mozgásra, felkészíti az izmaidat a futásra és hozzájárul a sérülések megelőzéséhez. Ez télen talán még fontosabb, hiszen a hidegben rosszabb, ha merev izmokkal vágunk neki az edzésnek. A bemelegítést végezd még a meleg, fűtött lakásban!

4. Mivel télen jóval kevesebb a napsütéses órák száma, ezért nagy valószínűséggel sötétben fogsz futni, ha csak nem vagy olyan szerencsés, hogy napközben is van időd elszökni egy futásra. Akár hajnalban, akár este kelsz útra, a kevésbé megvilágított helyeken jól jöhet egy fejlámpa. Ha szeretnéd nagyobb biztonságban érezni magad, fuss társsal vagy kutyával és/vagy legyen nálad valamilyen önvédelmi eszköz (pl. gáz-vagy paprikaspray).

5. Ha most kezdesz futni, érdemes valamilyen kezdő edzéstervet követned, mely kifejezetten kezdő futók számára íródott, ezekből számos kiváló darabot találsz az interneten. Gyakorlottabb futóként is érdemes ilyenkor jóval kevesebb sprintet beiktatnod, helyette pedig hosszabb, zsírégető edzéseket végezned.

6. Fuss ajtótól ajtóig, tehát ahogy kilépsz a házból, fuss is vissza az ajtódig, így biztosan nem fogsz fázni! Sőt, még a kitűzött távolság is könnyebben összejön!

7. Mindent betartottál és egy felejthetetlen, stresszűző futásban volt részed a csodás téli természetben? Edzés után mindenképpen öltözz át száraz ruhába vagy ha van lehetőséged, jutalmazd meg magad egy forró fürdővel!

Fuss Te is, mert a mozgás ajándék!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem