Sportnaptár Sportnaptár

Nem unalmas a futás?

Kicsit sajnálom, hogy nem húztam a strigulákat, akárhányszor feltették nekem ezt a kérdést, most kérkedhetnék vele. Úgy sejtem nem vagyok ezzel egyedül, legalábbis a futó társadalomban biztosan nem. De azt gondolom, hogy a nagy kék vizet bámuló úszók vagy a nem annyira kék, de szintén vízre meredő horgászok is biztosan találkoztak már ezzel a kérdéssel. Ha pedig kevés az időd és gyorsan szeretnéd tudni a választ, nem, nem unalmas.

A kérdés felvetésért senkit sem tudok hibáztatni. Amikor az első félmaratonomra készültem, hosszasan ecseteltem, hogy 21 kilométert még meg tudok tölteni gondolatokkal, de egy maratont már nem. Aztán ahogy a test felkészül a távra, úgy az elme is. Sokszor indulok el úgy futni vagy úszni, hogy az éppen aktuális szorongani valómat majd jól kisportolom magamból. Aztán amikor végzek akkor jövök rá, hogy annyira „elfoglalt” voltam, hogy eszembe sem jutottak a problémáim, de már nem is feszítenek annyira.

Nem csak a hosszútávfutóknak, de sok más sportolónak is jól kell tűrnie a monotonitást, hiszen sokszor egymás után zajló, begyakorolt, gondolkodást nem igénylő mozdulatok ismétlődnek.Mi segíthet abban, hogy ne legyen unalmas?

Tiszta a célod, szereted csinálni és mégis elérsz a monotóniatűrés határára. Ha maga a cselekvés nem is, a körülmények alakíthatóak. Ha te is küzdesz a monotonitás problémakörével, netán tartasz tőle, ezekkel a tényezőkkel játssz.

Tipp: „Jaj de unom már!” – Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal ne gyengítsd magad. Teljesen felesleges, csak nehezíted a saját ügyed, ahelyett, hogy arra koncentrálnál milyen szerencsés vagy, hogy ma is tehetsz az egészségedért.

·Mennyire ingergazdag a környezet, ahol végzed?
A futási analógián maradva mindegy, hogy aszfalton vagy terepen futsz, biztosan több dologra kell figyelned, mint a futópadon. Míg a futópadon mindent beállíthatsz magadnak és nincsenek váratlan körülmények, addig a szabadtéren figyelsz másokra, a terepviszonyokra, a lámpákra, a lábad alá befutó kutyákra. Találd meg a számodra legizgalmasabb helyszínt, fedezd fel az abban rejlő lehetőségeket vagy akár váltogasd őket.

·Társaságban vagy egyedül?
Egyéneként változik ki, hogyan szeret sportolni - társaságban vagy magányos farkasként - az biztos, hogyha ezeket olykor-olykor variálod, új színt vihetsz az élménybe. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a sportpartnernek milyen az edzettségi szintje, de fontos, hogy az elérje az ingerküszöbödet és mindenkinek jó élmény legyen a közös edzés.

·Kütyük
Sokan futnak csak önmagukban, minden gondolatterelő „segédeszköz” nélkül, de nem baj, ha ez neked nem esik jól. Vigyél magaddal zenét, hallgass podcastokat vagy hangoskönyvet, érezd jól magad közben. Ha pedig a zene zavar, de szükséged lenne valamire, ami adja a ritmust, csíptess fel egy metronómot.

·Edzettségi szint
Minél jobb edzettségi állapotban vagy, annál nagyobb kihívásra vágysz, így az alacsony intenzitású feladatok nem lesznek elég vonzóak ahhoz, hogy lelkesedéssel töltsenek el. Ha feszít az egyhangúság, akkor dobd fel az edzést, válts tempót, próbálj ki új helyszínt, tegyél bele extra gyakorlatokat, legyél kreatív.

·Motiváció
A motiváció fenntartása óriási hajtóerő tud lenni, ezért is van szükség a célokra, mert ezek adják az alapját. Jelölj ki egy nagy célt, és akár edzésenként kisebb elérhető eredményeket, amik tovább lendítenek a nehézségeken. Nem lehet mindig motiváltnak lenni. De ha épp nincs, csak fogadd el, hogy ma épp kötelességtudatból teljesítesz.

Egyszer valaki azt mondta nekem, hogy intelligens felnőtt ember sosem unatkozik, ezt azóta, mint szentírást őrzöm az emlékeimben. Bármikor, ha azt érzem, hogy unatkozom, előveszem ezt a mondatot és rögtön képes vagyok összekapni magam. Egyszerűen csak a saját hiúságom végett, mert én intelligens felnőtt embernek tartom magam, hát csak nem engedem, hogy óvodás módjára viselkedjek. A fenti tanácsok mellett azt javaslom, ne félj a gondolataidtól, a monoton sport kiváló tere annak, hogy időt tölts a fejedben. Figyeld a légzésed, a tested különböző válaszreakcióit, a meg-meg jelenő démonokat. Legyen a sport tényleg magaddal töltött idő, úgy ahogy neked a legjobban esik!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem