Sportnaptár Sportnaptár

Otthoni edzés ötletek télre

Az egy hete tartó időjárási helyzet nagyon megnehezíti a szabadban végezhető mozgás lehetőségét. Ha éppen nem az eső esik akkor hózápor, szél, -10 fok vagy ezek keveréke van mostanában. De a mozogni vágyók ilyenkor sem esnek kétségbe. Számtalan lehetőség van a négy fal között is "edzeni".

Legegyszerűbb formája a saját testsúlyos edzés.
Nincs szükség súlyokra és egyéb eszközökre. Guggolás, kitörés, plank, fekvőtámasz, négyütemü fekvőtámasz (burpee), hasizom gyakorlatok. 15-20 perc ezekből a gyakorlatokból és garantált az eredmény. A rengeteg lehetőség miatt nem lehet megunni. Akár az egész család is együtt edzhet. Interneten és videómegosztókon sok gyakorlat megtalálható amiből lehet ötletet meríteni.

Súlyzós gyakorlatok
Futóknál nem annyira a tömegnövelés a cél. Így elegendő kisebb súly is a gyakorlatok elvégzéséhez. Egykezes súlyzók, kettlebell stb. Itt is csak a fantázia szab határt. Akár a sajáttestsúlyos gyakorlatokat is lehet súllyal végezni. 3-8 kg közötti súlyokkal rengeteg erősítő és formában tartó gyakorlat található az interneten. Ne egy izomcsoportra fókuszáljunk. Érdemes a teljes testet átmozgatni. Itt is mint a legtöbb edzésnél, a fokozatosság javasolt. Ha nincs súlyzód, akár egy ásványvizes palack is megfelelő lehet.

Lépcsőzés
Ha társasházban lakol, akkor már adva is van a lehetőség. A szomszédok legnagyobb megelégedésére és rácsodálkozására. 15-20 perc lépcsőzés és meg is van a szintes edzés. Felfeléket megnyomni, lefelé pedig pihenés. 

Nyújtás, hengerezés
Ha fáradtak a lábaid, akkor érdemes hengerezni vagy nyújtani. Masszázshenger már a kisebb boltokban is kapható. Sok gyakorlat megtalálható az interneten. 10-20 perc hengerezés és nyújtás csodákra képes. Felfrissíti az izmokat, hogy jobban menjen a következő edzés.

TRX edzés
A TRX egy mozaik szó, jelentése teljes testtel végzett ellenállásos edzés (Totalbody Resistance Exercise). A TRX a testünk szinte minden izomcsoportját „megdolgoztatja”, de fő fókuszában az úgynevezett „core” izmok fejlesztése áll. Javasolható szinte mindenkinek, majdnem bármilyen edzettségi állapotban lévő embernek.

Jóga
Egy csendes szoba kell hozzá és esetleg egy jóga matrac vagy szőnyeg. Segít a belső egyensúly megtalálásában és fejleszti a stabilitást, hajlékonyságot, amire sok futó sajnos nem figyel. A fokozott hajlékonyság segít megelőzni a sérüléseket, javítja a koordinációt edzések során, és segíti a regenerációt edzések után.

Kerékpáros görgő
A futás mellé sokan ajánlják keresztedzésnek a kerékpározást. Rossz idő esetén sokan használnak görgőt erre a tevékenységre. Akár a szobában vagy garázsban is végezhető. Lehet kapni az úgynevezett szabad görgőtől kezdve a több százezer forintos interaktív vagy okos görgőig. "Versenyt" is rendezhetsz a nappaliban.

Mindenképp olyan kiegészítő sportot kell tehát választani keresztedzésnek, ami egyszerre alkalmas arra hogy a futással nem érintett izomzatot előtérbe hozza, úgy hogy nem okoz komoly izomtömeg növekedést és erősíti a core izmokat is anélkül, hogy beszűkítené azok mozgástartományát.
A téli időjárás sokszor bosszantó lehet, de legalább így több időd jut keresztedzésre, erősítésre, vagy nyújtásra

K. Sanyi
https://szaladok.blog.hu/

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem