Sportnaptár Sportnaptár

PLOGGING- Szedj szemetet futás közben!

Akármennyire is próbálunk róla nem tudomást venni, fenekestül benne vagyunk a klímaválságban. Már most számos időjárási körülmény tart minket bizonytalanságban, a globális felmelegedés hatására a jövőben (az csak megjósolható, hogy mikor) az ökoszisztéma teljes összeomlása is bekövetkezhet, ami pusztító következményekkel járna. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, amikor a világ nagyhatalmai még megálljt parancsolhatnak a folyamatnak.

De nem csak ők tehetnek lépéseket, hanem Te is! És hogy hogyan is jön ez a futáshoz?

2016-ban egy lelkes svéd futó kitalálta a ploggingot, amely nem más, mint a futás és a szemétszedés ötvözése, tehát mozgás és környezetvédelem is egyben. Maga a szó a svéd plocka upp (=felszed) és az ismert jogging szó egyesítéséből származik. Hazánkban 2018-ban terjedt el a mozgalom.

Amennyiben többet szeretnél megtudni erről a zseniális, környezettudatos mozgásformáról, ajánlom figyelmedbe az alábbi videót:
https://www.youtube.com/watch?v=vG_ZKgE1N6Y

Miért is ennyire népszerű a plogging, avagy a szemétszedő futás?
- miközben átélheted a mozgás örömét, a környezetedet is tisztábbá teheted,
- megtörheted a futás egyhangúságát,
- még több kalóriát égethetsz futás közben,
- lelkileg is feltölt, hogy nem csak magadért, de a környezetedért is sokat tettél.

Biztos vagyok benne, hogy megjött a kedved hozzá!
Úgyhogy most jöjjön néhány tipp:
1. Vigyél magaddal vastag kesztyűt, erős szemeteszsákot és töretlen akaratot!:)
2. Futás közben pásztászd a területet (sajnos nem lesz nehéz hulladékra bukkanni...) és azokat a szemeteket, amelyeket magaddal tudsz vinni, szedd fel.
3. Ne töltsd tele a zsákot, hiszen nehéz végig futni egy nehéz csomaggal.
4. Az építkezési törmeléket, gyógyszereket (és gyógyászati segédeszközöket), veszélyes -és elektronikai hulladékot ne vidd magaddal!
5. A gyűjtés végeztével a zsák tartalmát helyezd az arra kijelölt, szelektív szemétgyűjtőbe.
6. Otthon mindenképpen moss kezet!
7. Légy büszke magadra és bátoríts másokat is a ploggingra!

Szedj szemetet egyedül, vagy csapatban és varázsoljátok szebbé a környezetet, miközben jól érzitek magatokat. Számos közösséghez, eseményhez csatlakozhatsz, amennyiben másokkal együtt szeretnél ploggingolni és tenni a természetvédelemért.
Sőt, saját lakóhelyeden akár Te is szervezhetsz eseményt (tökéletes és egyszerű formája ennek egy Facebook esemény létrehozása), buzdítva ezzel másokat.

Ha a futás nem a Te tereped, miért ne szedhetnél szemetet séta vagy biciklizés közben? A lényeg, hogy felelősen álljunk a környezetünkhöz. Ne vegyük kézenfekvőnek a természet ajándékait, tekintsük őket értéknek. Úgy gondolom, ez csak a gondolkodásunk megváltoztatásával, szemléletváltással lehetséges. A jó példa pedig talán követőkre talál majd.

Szedj szemetet mozgás közben, hogy aztán Te is elmondhasd egy svéd szemétszedő futó szavait:
„Mindenütt szemét van, de mögöttem tisztaság!” 

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem