Sportnaptár Sportnaptár

Reggeli falatok korai edzés előtt és után

Bár sokan vannak, akik késő délután vagy este szánják rá magukat az aznapi edzésre, akadnak olyan sportolók is, akik korán reggel aktívabbak. Ha felkelést követően az első gondolatod, hogy hány réteg ruhára és milyen cipőre lesz szükséged, akkor ne feledkezz meg a testmozgás előtti falatokról sem.

Ebben a cikkben ellátunk pár hasznos ötlettel, hogy mivel töltheted fel magad energiával erősítés előtt és után.

Miért kell enni a reggeli sportolás előtt?

Te is azok közé tartozol, aki hajnalban nem tud enni semmit? Előfordulhat, hogy a túl korán bevitt energia nincs jó hatással a szervezetedre, de ha edzeni mész, akkor igenis szükséged lesz egy kis szénhidrátra. A szakemberek ugyanis azt tanácsolják, hogy bár nem kell leerőltetni magunkon egy jó nagy adag reggelit, pár falatra akkor is szükségünk van. Amennyiben a reggeli órákban fáradtabbnak érzed magad, akkor pedig mindenképpen egyél valami könnyebb ételt.

Mit érdemes fogyasztanod a korai edzés előtt?

Az edzés előtti falatok kiválasztása függ az aktivitás mértékétől és idejétől is. A kisebb intenzitással végzett tréning során nem szükséges nagyobb reggelit fogyasztani. Azonban, ha futni vagy úszni mész, akkor elegendő táplálékkal kell ellátnod a szervezetedet, hogy a teljesítményed kielégítő legyen és hosszú távon fejlődni is tudj. Ha az aktivitás előtt csak egy fél órád van, akkor nyugodtan egyél meg vagy egy egész banánt, vagy egy szelet kenyeret valamilyen lekvárral, esetleg jöhet egy pohár 100%-os gyümölcslé is. Ha nem vagy annyira édes szájú, akkor készíts egy pirítóst, mellé egy tükörtojással, ez is bőven elegendő lesz. Amennyiben egy kicsivel többet tudsz várni a testmozgás előtt, abban az esetben jöhet valamilyen tartalmasabb táplálék. Ez lehet egy csésze joghurt egy nagyobb banánnal, vagy két főtt tojás teljeskiőrlésű kenyérrel, de ilyenkor nyugodtan fogyaszthatsz a kedvenc gabonapelyhedből is. Kiválóan alkalmas a glikogénraktárak feltöltésére továbbá két teljes kiőrlésű waffel is, amelyre bátran csorgathatsz egy-két kanál szirupot is, vagy megkenheted akár egy kis házi lekvárral is.

Mivel töltsd fel magad a testmozgást követően?

Arról sem szabad megfeledkezned, hogy a korai edzést követően a felhasznált energiát visszapótold. Ahhoz, hogy segítsd a szervezeted regenerálódni, szükséged lesz fehérjére és szénhidrátra egyaránt. Amint hazaérsz, lehetőleg fél vagy maximum egy órán belül fogyassz el pár darab aszalt gyümölcsöt egy kis marék kesudióval vagy egyél egy joghurtot, amibe egy kis zsírszegény túrót keversz. Emellé nyugodtan rágcsálj el néhány darab korpás kekszet. Kitűnő választás lehet továbbá egy zöldséges omlett vagy akár egy kiadós zablisztből készült palacsinta is, amit megpakolhatsz egy kis túróval és pár szem eperrel vagy áfonyával.

Mi a helyzet a folyadékkal?

Természetesen nem szabad megfeledkezned a folyadékpótlásról sem. A reggeli stimulációra kiválóan alkalmas egy csésze zöld tea vagy valamilyen egyéb koffein tartalmú ital egyaránt. Ez támogatást ad az erőnlétednek, csökkenti a fáradtságot, de jó hatással van a zsírégetésre is. Ami a vizet illeti, az edzés előtti bevitelre rendkívüli módon oda kell figyelni, hiszen alvás után amúgy is dehidratáltak vagyunk. Ha van rá lehetőséged, sportolás előtt fogyassz el 2-3 dl vizet, majd edzés után jöhet még egy nagyobb pohár belőle.

A reggeli étkezés és a folyadék fogyasztása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy jó teljesítményt
nyújthass az edzések során. A korai falatok segítenek feltölteni a glikogénraktárakat, a koffein
tartalmú italok pedig segítenek a zsírégetésben. Ne feledkezz meg azonban a tréning utáni
visszatöltésről sem, hiszen csak ezzel biztosíthatod a szervezeted számára a megfelelő regenerációt.

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem