Sportnaptár Sportnaptár

Téli barangolás zsákfalvak között

Télen a túrázás határozott előnye, hogy kevesebb folyadékkal is neki lehet vágni viszonylag nagyobb távoknak. Persze, amit nem a hátizsákba teszünk plusz súly az megjelenik rajtunk, mint többrétegű ruházat. 

A zempléni hegység zsákalvai mindig is elbűvöltek. Rejtélyesek, misztikusak, hogy lehet valaminek csak egy bejárata. Szokatlan, újszerű, elzárt, titkos, nekem való. 

A Zempléni-hegyvidék pedig bővelkedik is kis csodákban. Az egyik ilyen települése a tőlem csupán 80 km-re található Komlóska. A település bár csak 700 fővel büszkélkedhet, a polgármester nagyon ügyesen intézgeti a község ügyeit. Csendes kisfalu, egy békés válaszfal a civilizáció és a természet között, egy utolsó kisbolttal, ahol feltölthetjük készleteinket és neki vághatunk izgatottan a ropogó, fehér ismeretlennek.

Komlóskán a ruszin tájház tökéletes hely parkolásra és hosszabb túrák kiindulópontjának. Rövid túrákat kedvelőknek a település közepéről induló tanösvényt ajánlom, bár azt is ki lehet kerekíteni 15 km-re. Itt javaslom, hogy a hegyre ne másszon fel az aki könnyebb kikapcsolódás reményében vág neki a rövid útnak. Akkor valóban csak egy jól járható egynapos, kellemes tíz kilométeres túra lesz a vége. Egyéb esetben gyorsan össze lehet szedni 200 m szintet.

Én persze acélosabb természetű vagyuk, így nem a táv, hanem inkább a sötétedés volt a limitáló tényező, de ekkor még csak 8.00 óra volt. 

A cél szerint haladtam előre Újhuta irányába a zöld jelzést követve, körülbelül 9 km megtétele után egy ruszin első-, második világháborús kopjafa emlékhely beiktatása után érkeztem a kis eldugott településre, mely kimeríti az egyutcás falu kifejezést a maga völgy béli elhelyezkedésével és körülbelül 160 fős lakosságával, melynek tekintélyes része él a vidéki vendéglátásból, nyaralók, kiadásából. Elnézve a környezetet, meg lehet érteni a felkapottságát. Én is ide vonulnék vissza a város zajától a hegyek mélyére. Újhuta bár zsákfalu, ha a nyitva a sorompó északra Gerendás rétnek haladva, gyakran fakitermeléssel találkozva, át lehet jutni Kőkapu vadászkastélyhoz a Komlóska patak mentén mely a Kemence patakba folyik bele, majd onnan akár Kishuta és Pálháza irányába. Gerendás réttől nem messze észak-nyugatnak található Kerek-kő kilátó pont. Ajánlom mindenkinek, aki erre jár és fel akarja tenni az i-re a pontot. Gerendás rétnél keletnek fordultam visszakanyarodva Komlóska irányába. A kék túra útvonalán haladtam a kék kereszt jelzésig, ami már, mint helyi jelzés visz vissza és a falu közepén az iskolától nem messze csatlakozik be a faluba.

A túra természetesen csak 13 km-esnek ígérkezett, mint általában, éppen csak megismerkedtem a tájjal. A legcsiklandozóbb térképjelöléseket felkerestem ugyan, de már fél uton tudtam, hogy hamarosan ide vissza kell majd térnem, mert olyan kilátópontokra, mint a Sólyom-bérc, vagy a Tokár

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem