Sportnaptár Sportnaptár

Futócuccok, melyek nélkül ne vágj neki a nyárnak!

Elképzelhető, hogy idén esős lesz a nyár, de reméljük, hogy azért bőven lesz részünk meleg időben és kellemes edzéseknek nézünk elébe a legmelegebb évszakban is. Ami biztos, hogy a nyár megállíthatatlanul közeledik, így ideje összeállítanod a nyári futóruházatodat. A téli futófelszerelés összeállításának ismérveit már ismerjük, hiszen erről már olvashattál (itt: https://sportnaptar.hu/blog/ne-felj-a-hidegtol_10). De hogy mit viselj nyáron és melyek azok a cuccok, amelyeket mindenképpen be kell szerezned? Lássuk!

A jó hír az, hogy a nyári ruházat összeállítása egyáltalán nem bonyolult, azonban rendelkeznie kell néhány fontos jellemzővel, így:

 -kényelmesnek és jól szellőzőnek kell lennie, mely biztosítja a szabad mozgást,
 -vezetnie kell az izzadságot,
 -kényelmes, jó esésű, hűs hatással bíró anyagból kell készülnie,
 -gondoskodnia kell a megfelelő UV-védelemről is.

A futócipő természetesen alap, téli és nyári futócipő külön nem létezik, minden évszakban használhatod a jól bejáratott lábbelidet. Jöjjenek a ruhadarabok, amelyekre még szükséged lesz alulról felfelé:

   1. Zokni: nedvszívó, jól szigetel, megvéd a kidörzsölődéstől és a vízhólyagoktól. Alapvető ruhadarab időtől függetlenül. Nyáron se válts titokzoknira vagy bokazoknira, mert könnyen megjárhatod vele. Fontos, hogy a boka fölé érő, jól szellőző, de a lábhoz tökéletesen igazodó zoknit válassz.
   2. Rövid- vagy caprinadrág: alulra nyáron válassz shortot vagy capri nadrágot, hűvösebb időben ¾-es nadrágot. Lányoknak a futószoknya is jó választás, hiszen nemcsak divatos, de kényelmes is. A rövidnadrágok és a szoknyák részét képezi a beléjük varrt stretchnadrág is, ami még komfortosabbá teszi őket. Ha erősebb virgácsokkal rendelkezel, mindenképpen szavazz inkább a capri nadrágra, ugyanis megakadályozza, hogy kidörzsölődjenek a combjaid.
   3. Sportmelltartó: a jól tartó, jól szellőző és kényelmes sportmelltartó mindig elengedhetetlen, így nyáron is. Nagy melegben nem is érdemes fölé felsőt venni, így a barnulás is megoldva, de az UV-védelemre ekkor is gondolni kell.
   4. Póló/trikó: a nyári futófelsők ismérve, hogy UV-szűrővel ellátott anyagból készülnek, így megvédenek a nap káros sugaraitól is. Emellett jól vezetik az izzadtságot, könnyen száradnak és szellőznek is.

Ha a nyári időjárásnak megfelelően sikerült felöltöznöd, aggass magadra néhány kiegészítőt is! Ezek lesznek hasznodra a forróságban:

   1. Napszemüveg: egy trendi, sportoláshoz tervezett napszemüveg nemcsak az erős napsugárzástól véd meg, de az apró rovaroktól is, melyek nyáron előszeretettel szállnak az ember szemébe. Fontos, hogy jól illeszkedjen az arcod vonalához, stabilan rajtad maradjon. Kellemetlen ugyanis futás közben folyamatosan a napszemüvegedet igazgatni. Vakító napsütésben a tájékozódás is jóval könnyebb napszemcsit viselve.
   2. Baseball sapka vagy napellenzős fejfedő: a nyári sapkák nemcsak UV-szűrővel rendelkeznek, de a fejeden megjelenő izzadtságcseppeket is kiválóan felszívják, megakadályozva, hogy a szemedbe folyjon a víz.
   3. Kulacs/futóhátizsák: a folyadékpótlás mindig nagyon fontos, főleg, ha hosszabb távra indulsz. Nyáron viszont még rövidebb futásokra is jó, ha viszel magaddal vizet. A derékra erősíthető kulacstartók jó alternatívák, de ha több vizet szeretnél magaddal vinni és a legkényelmesebb megoldást keresed, válassz futóhátizsákot. Ezek a darabok rengeteg folyadékot és egyéb kiegészítőt képesek elnyelni, így hosszabb távra is hű társaid lehetnek.
   +1 fényvédő krém: az UV sugárzás rendkívül káros hatásait bizonyára ismered. Ha szeretnéd elkerülni a leégést és a fullasztó meleget, nyáron érdemes a reggeli vagy az esti órákra időzíteni a futást. Azonban érdeme sbiztosra menni, kend be magad naptejjel, mielőtt futni indulsz.
Végezetül jöjjön néhány termék, amely teljesen felesleges és csak a pénztárcád bánja, ha megveszed. A hightechnek kikiálltott, aranyárú futócuccokat mindig érdemes elkerülni, hiszen egy amatőr hobbifutó számára teljesen feleslegesek.

Elterjedt mondás, hogy motiváld magad egy új futóruha beszerzésével. Én azt mondom, motiváld magad azzal, hogy felveszel egy versenyen kapott technikai pólót. Nemcsak menő, de még spórolsz is vele. Teljesen felesleges új futóruhákat azért beszerezned, mert beköszönt egy új évszak vagy mert divatosak. Néhány praktikus, jól funkcionáló darabbal sokkal többre mész. Tartsuk fontosnak a zero waste szemléletet futás során is.

Teljes a nyári futócuccaid köre? Jöhet a nyár, számodra nincs akadály!

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem