Sportnaptár Sportnaptár

Hozd magad formába gumiszalaggal!

Olvasási idő: 6 perc


Számos praktikus eszköz áll rendelkezésre a hatékonyabb edzésmunka érdekében és érdemes, sőt nagyon is ajánlott ezeket időről időre, vagy rendszeresen használni.

Hogy miért olyan népszerűek? Mert lerövidítik az edzésidőt, célzottan hatnak az izmokra. Ilyen többek között a fitneszlabda, a bokasúlyok, a kézisúlyzók, a kettlebell, a gumikötél és a gumiszalag. A kötött eszközök, mint például a gumiszalag nem engedi a nagy kilengéseket így a sérülésveszélyt csökkenti, és apró kis trükkökkel – például hogy hová helyezed a lábadon – más és más izmot mozgathatsz meg vele.

A gumiszalag, más néven mini elasztikus edzőpánt nagyon hasznos kis dolog. Sokszorosan hatékonnyá teszi az edzésmunkát és kevesebb ismétlésszámmal érhető el a várt eredmény.

A gumiszalag elsősorban a csípő, a fenék és a combok edzésére szolgál. Napi 20 perces edzéssel remek és látványos eredményt fogsz elérni!


Csípő és fenék gyakorlatok

1) A csípő és a nagy farizmok egyik leghatékonyabb edzése, amikor négykézlábra ereszkedve, hasad behúzva és megfeszítve, a csípőt középre fordítva emelgeted az egyik lábad. Sokszorosára fokozhatod az edzést, ha ehhez a gyakorlathoz a combodra helyezed a gumiszalagot és úgy emeled a lábad hajlítva. Végezz 4x8 lassú lábemelést, majd 4x8 pici emelgetést jobb majd bal lábbal.

2) Mindezt állásban is végezheted a kerek popsik érdekében. Keress egy széket és támaszkodj a támlájára. Tedd a gumiszalagot a combodra és emelgesd nyújtva. Az ismétlésszám ugyanaz, mint az előzőnél, 4x8 lassú, majd 4x8 tempó.

3) Lábemelés oldaltartásban. Feküdj oldalt, alkarodon támaszkodj. Kinyújtva tartsd a lábad egyiket a másikon, a gumiszalag a combodon legyen, majd emelgesd a felül lévő lábadat. 4x8 lassúval kezdj, ha megy több is, a fentiek szerint a piciket is hozzácsaphatod. A hasizmaidra minden a gyakorlatban is figyelj és feszítsd meg.


Combizmok edzése

4) A guggolás az egyik legkönnyebben kivitelezhető gyakorlat. Ha a combodra helyezed a szalagot, akkor intenzívebb lesz a végeredmény. Végezz 4x8 lassú, majd 4x8 tempós pici emelést amikor guggolásból megérkezel nyújtott lábbal, és csináld meg a másik lábbal is. Az intenzitást vagy azzal növelheted, hogy egy-egy gyakorlatból többet végzel, vagy erősebb gumiszalagra váltasz. Minden eszközre igaz, így erre is, hogy a fokozatosság nagyon fontos! Kezdj a legkönnyebbel, majd pár néhány hét vagy hónap elteltével válts a következőre.

Változatosabbá teheted azzal is a gyakorlatot, ha hajlított térddel sétálsz guggolás közben jobbra 4, majd balra 4 lépést. Figyelj a tartásra, a térded soha ne kerüljön a lábfejed elé!

5) A gumiszalag szintén a combodon, a térded felett helyezkedik el. Ennél a gyakorlatnál ne használd a legnehezebb szalagot, a közepes is elég lesz. Hanyatt fekvésben hajlítsd be a térded, talpak a talajon, a karok oldalt a test mellett helyezkednek el. A csípőd emeld meg, feszítsd meg a hasad, a farizmaid automatikusan feszessé válnak. Próbáld nyitni a két térded, ez mindössze pár centis mozgás lesz, majd engedd lazára a szalagot.

Minden edzés előtt melegíts be, majd edzés után nyújtsd le a megdolgoztatott izmaid. Ne lazsáld el, mert csak ezáltal lesznek igazán szépek és tónusosak az izomkötegek, illetve a sérüléseket is így kerülheted el leginkább!


A cikkhez tartozó fotón pálcikaemberrel szemléltetve találod a fent leírt gyakorlatokat.

Szólj hozzá Te is!

A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem