Sportnaptár Sportnaptár
Jelentkezés

Zemplén kerékpáros osztálykirándulás

Pálháza, Magyarország

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) szervezésében megvalósuló háromnapos kerékpáros osztálykirándulásokok célja, hogy felejthetetlen élményekkel és a biciklizés szeretetével gazdagítsa a diákokat.

Az osztálykirándulás csillagtúrái a Zemplén szívéből, Pálházáról indulnak. Meglátogatjuk a RÖNK interaktív látogató központot, a Füzéri várat, a Hollóházi portcelánmúzeumot és a Füzérradványi Károlyi-kastélyt.

  • OK-ZE-230412 turnus

    Részletek

    OK-ZE-230412 turnus

    Turnus kezdete
    2023. április 12.
    Turnus vége
    2023. április 14.


  • OK-ZE-230419 turnus

    Részletek

    OK-ZE-230419 turnus

    Turnus kezdete
    2023. április 19.
    Turnus vége
    2023. április 21.


  • OK-ZE-230503 turnus

    Részletek

    OK-ZE-230503 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 03.
    Turnus vége
    2023. május 05.


  • OK-ZE-230510 turnus

    Részletek

    OK-ZE-230510 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 10.
    Turnus vége
    2023. május 12.


  • OK-ZE-230524 turnus

    Részletek

    OK-ZE-230524 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 24.
    Turnus vége
    2023. május 26.


Szervező

  • ringsorozat@maketusz.hu

    9700 Szombathely Berzsenyi Dániel tér 1.

1. nap: Pálháza, a Zemplén szívében

Érkezés a Sátoraljaújhelyi vasútállomásra. Innen volán busszal lehet eljutni Pálházára. Az erdei környezetben elhelyezkedő Hanyi Istók vendégház lesz a főhadiszállásunk. A vendégház hatalmas udvarral rendelkezik, és több sportpálya is kínál lehetőséget arra, hogy igazán elfárasszátok magatokat. A szálláshely elfoglalása után kiosztásra kerülnek a kerékpárok, és rövid tájékoztatót kaphattok, hogyan is kell kerékpározni. Mindezek után, hogy összeszokjatok az alattatok található technikával és a színpatikus túrakísérővel, eltekertek Kőkapura és vissza. Este vacsora, majd őrjöngés a sportpályákon.

A két kerékpározás között megtekinthetitek a RÖNK interaktív látogató központot, a Kőkapui vadász-kastélyt a hozzá tartozó Áfonyás-tóval.

2. nap: Füzéri vár – Hollóházi portcelánmúzeum

Ez a nap feszes logisztikát igényel majd a túrakísérőtől, mert minden látványosságra időben kell majd odaérnünk! Első megálló Füzér vára lesz. Nem árulok el titkot, hogy emelkedni fog az út! Mindezek után a Hollóházi Porcelán múzeumban kell majd vigyáznunk, hogy ne kiselefánt módjára közlekedjünk az értékes műalkotások között. Itt a csoportok mentális és fizikai állapota szerint több alternatív útvonal is szóba jöhet. Ettől függ, hogy ki tekintheti meg a NATO radart, Mátyás király kútját Szép Ilonka sírjával, a Sólyom sziklát, melyhez vezető dózer út a Svájci Alpokat idézi. A Kőkapui kastélyt érintve már csak vissza kell gurulnunk a Hanyistók vendégházba. Aki ezt a napot a teljes útvonalon végigcsinálja méltán lehet büszke izmoktól feszülő combjaira.

Füzéri vár: a csodálatra méltó természeti környezetben fekvő Füzér Vára egyike az ország kevés olyan magánföldesúri várának, melyről nagy valószínűséggel állítható, hogy már a tatárdúlás előtt állt. A füzéri Várhegy Magyarország 7 természeti csodájának egyike, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Zempléni-hegység legkeletibb részén, egy meredek oldalú vulkáni kúpon található. A várat a XIII. század elején építették, így Magyarország legkorábbi kővárainak egyike.

Hollóházi porcelánmúzeum: a Hollóházi porcelán csaknem 250 év tudását és örökségét hordozza magában. 1777 óta nagy utat jártunk be. Részt vettünk a magyar porcelángyártás megteremtésében, jelen voltunk a legrangosabb kiállításokon, készleteink a világ minden pontján megtalálhatók. A hagyományok ápolása és tisztelete mellett büszkék vagyunk rá, hogy a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő gyáraként ma is kész a megújulásra.

3. nap: Füzérradvány, Károlyi-kastély

Füzérradvány büszkeségéhez, a Károlyi-kastélyhoz egy mesebeli fenyősoron áthaladva jutunk el. Károlyi Ede, a radványi birtok örököse 1846 tájától 1877-ig Ybl Miklós és a saját tervei alapján historizáló stílusban építtette át a korábban itt álló épületet. A gróf maga készítette el a kastély különleges, nyolcszög alaprajzú tornyának a koncepcióját.
1938-tól a kastélyban a részben a vadászsportra alapozott „kastélyszálló” működött, ami kifejezetten újszerű gondolatnak számított az 1930-as évek Magyarországán, noha európai előképei szép számmal voltak, főképp angol vidéki kastélyokban.

A füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély kívülről ugyan a historizmus korának hangulatát őrzi, ám a múlt pompáját idéző termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz belsőépítészeti részletek fogadják az érkezőket.

Említésre méltó a kastélyt övező különleges hangulatú, kiterjedt kastélypark is. A megújult történeti kert sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel ejti ámulatba a sétálókat. A parkban akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy-egy útszakaszt kétszer érintenénk.

Szállás

A Hanyi Istók Erdei Tábor a Zempléni-hegység központjában, Pálházán, ország lakónépesség szerint legkisebb városában található. Az erdei vasút szomszédságában álló tábor 5000 m2 zöld területtel rendelkezik, amelyen hatalmas fák, focipályák, kosárlabdapalánkok, ping-pong asztalok, függőhíd, egy fából készített 8 méter magas Bagolyvár és trambulinok találhatóak. Épületeink előtt hintaágyak, fedett, és nyitott teraszok vannak, mely körül több tűzrakó hely található, amelyek alkalmas kültéri bográcsozásra, szalonnasütésre, grillezésre. Az ebédlő alkalmas filmezésre: projektorral, számítógéppel valamit vetítővászonnal felszerelt, és rendelkezünk karaoke felszereléssel is.

A központi fűtéssel rendelkező “A” épületben található a szállás, mely szoba beosztása a következő: 1 db 6 ágyas (fürdőszobás), 1 db 5 ágyas, 3 db 7 ágyas, 2 db 8 ágyas és 1 db 11 ágyas szobák, amelyekhez közös, női/férfi zuhanyzó, WC tartozik. Ágyneműt biztosítunk, hálózsákot nem szükséges hozni.

Alternatív program eső esetére

Az első napon kerékpár helyett kisvonattal lehet megközelíteni a látogató központot.

A harmadik napon gyalogtúra keretében lehet megtekinteni a Pálházi Vízimalmot működés közben, és ha szerencsénk van egy saját készítésű rétessel is megkínálnak bennünket.

Részvételi díj tartalma

• szállás (2 éjszaka);
• teljes ellátás (érkezés napján vacsora, távozás napján reggeli);
• kerékpár használat;
• túrakísérő;
• baleset- és felelősségbiztosítást a résztvevők számára.

A részvételi díj NEM tartalmazza az útiköltséget, és a külsős programok, belépőjegyek árát.

A normál, vegetáriánus, laktózmentes, gluténmentes, glutén- és laktózmentes étrendektől eltérő igényeket nem tudunk kiszolgálni.

Csoportonként – függetlenül a résztvevők létszámától – 1 táborvezetőnek nem kell részvételi díjat fizetnie.

Foglaló és fizetés

- Az adott turnus-időpont lefoglalása utáni 7. napig be kell fizetni a 90.000 Ft foglalót, ez biztosítja az adott turnus biztos foglalását. Ha a foglaló addig nem érkezik meg a megadott számlára, a jelentkezést törüljük.

- Lemondás esetén a foglalót nem áll módunkban visszautalni.

- Legkésőbb 14 nappal az osztálykirándulás kezdete előtt meg kell adni a csoport végleges létszámát és ennek megfelelően kell befizetni a teljes részvételi díjat.

- Egy-egy résztvevő lemondását, vagy plusz résztvevő jelentkezését az indulás előtti 14. napig tudjuk elfogadni. Ezt követően a részvételi díjat nem áll módunkban visszafizetni.

Korhatár

A kerékpáros osztálykirándulásokra 6. és nagyobb évfolyamok jelentkezését várjuk. A korlátozás a kerékpárok mérete miatt szükséges.

Kapcsolattartó

Babják Boglárka, 0620/967-89-73

Linkek

Weboldal
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem