Sportnaptár Sportnaptár
Jelentkezés

Vértes kerékpáros osztálykirándulás

Csákvár, Magyarország

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) szervezésében megvalósuló háromnapos kerékpáros osztálykirándulásokok célja, hogy felejthetetlen élményekkel és a biciklizés szeretetével gazdagítsa a diákokat.

A Vértes kapujából, Csákvárról induló felfedező túrák során, meglátógathatjátok Vérteskozmát, a skanzenfalut, a Csókakői Várat vagy akár részetek lehet a Pusztabuszozás élményében is.

Változatos programokkal vár a természeti és az épített örökségei miatt egyedülálló Vértes.

  • OK-VE-230412 turnus

    Részletek

    OK-VE-230412 turnus

    Turnus kezdete
    2023. április 12.
    Turnus vége
    2023. április 14.


  • OK-VE-230420 turnus

    Részletek

    OK-VE-230420 turnus

    Turnus kezdete
    2023. április 20.
    Turnus vége
    2023. április 22.


  • OK-VE-230505 turnus

    Részletek

    OK-VE-230505 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 05.
    Turnus vége
    2023. május 07.


  • OK-VE-230510 turnus

    Részletek

    OK-VE-230510 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 10.
    Turnus vége
    2023. május 12.


  • OK-VE-230517 turnus

    Részletek

    OK-VE-230517 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 17.
    Turnus vége
    2023. május 19.


Szervező

  • ringsorozat@maketusz.hu

    9700 Szombathely Berzsenyi Dániel tér 1.

1. nap: Vértes Kapuja

A csoport Csákvárra a Vértes Kapujába, az Öreg Tölgy Turista Házba érkezik. Erre a félnapra több alternatív programot ajánlunk a gyerekeknek.

- Az egyik programlehetőség a méltán híres Pusztabuszozás, ahol a gyerekek és kísérőik egy 25 személyen nagy lovaskocsin barangolhatják be a Zámolyi medence egyes részeit vagy Csákvár városát. A Nagyréten lehetőségük van a gyerekeknek megcsodálni Magyarország egyik legnagyobb a szürkemarha gulyáját. A másik lehetőség Csákvár és környékének épített örökségeit bejárni a pusztabusszal, az Esterházy kastélyt és egyéb épületeket. Ez a programelem függ attól, hogy a szürkemarha gulya az adott időpontban melyik tájegységen van, mert nem mindig látható a kocsikázás közben.

- A másik alternatíva az első napra, hogy a csoportok elsétálna a Báracháza Barlanghoz. Ez a túra gyalogosan körülbelül 6 km, attól függően, hogy melyik útvonalat választják a csoportok. A Báraczházi-barlang, első írásos említése 1899-ből való. Típusa: hasadékbarlang. Különböző neveken is megemlítik, mint pl.: Báracháza, Báracháza-barlang, Báracházi-barlang, Báraczháza, Csákvári-barlang, Csákvári Báracháza-barlang, Csákvári Guba-hegy-barlangja, Csákvári sziklaüreg, Eszterházy-barlang. Ősállatmaradványairól híres fokozottan védett barlang. A Csákvár nyugati szélén található, 204 méter magas Guba-hegy keleti sziklafalában, 189 méter tengerszint feletti magasságban van. A barlang a Csákvárról induló zöld turista jelzésen, majd az abból kiágazó zöld barlangjelzésen juthatunk. Hossza: 87 méter, vertikális kiterjedése: 10 méter, mélysége: 1 méter, magassága: 9 méter.

Amennyiben még van affinitása a csoportoknak, akkor a fő program után ellátogathatnak a Vértes múzeumba.

2. nap: Csókakői Vár vagy Vérteskozma skanzenfalu

A második napon, a reggelit követően a csoport két kerékpártúra közül választhat igényei szerint.

- A rövidebb, de annál inkább látványosabb túra, mindössze 25 km és Vérteskozmára megy, amely település egy élő skanzenfalu. Száraz idő esetén szinte végig erdei úton halad a túra és érinti a Vértes legszebb tájegységét a Fáni Völgyet. Vérteskozma közepén a gyerekek megpihenhetnek és elfogyaszthatják az ebédjüket egy csodálatos környezetben, amely úgy tűnik, mintha több száz évet utaztak volna vissza az időben.

- A hosszabb túra 50 km és a Csókakői Várhoz vezet. A Vértes-hegység délnyugati lábánál, a Csóka-hegy sziklás délkeleti oldalán magaslik Csókakó gótikus vára. A felújított kapuszárnyak, a felvonóhíd, a várfalak, valamint a fa gyilokjáró mind –mind arra utalnak, hogy Csókakő egy „kicsiny, erős építésű váracska” volt, ahogyan azt Evlia Cselebi török utazó írta a 17. században. A hegy oldalából kinyúló dolomitplatóra épített várból látni lehet a Móri –árkot és Kelet-Bakonyt. A kutatások szerint a vár a tatárjárás utáni időszakban épült a „Fehérvárra menő hadi út” ellenőrzésére.

A lelkes és erős ifjúság (ha még van kedves sétálni a csókakői túra közben) kitérőt tehet a Csákberényben található Panoráma tanösvényhez, ami egy körülbelül egy órás séta a Vértesen, ami csodálatos rálátást enged az élővilágra és a domborzati viszonyokra.

3. nap: Haraszt-hegyi Tanösvény

A csoportok, amennyiben érzik még magukban az erőt végig sétálhatnak a Vértes egyik leglátogatottabb természeti túraösvényén. A Vértes hegység déli oldalában meredek sziklaletörésekkel, mély völgyekkel és kopár dolomitlejtőkkel tagolt, változatos tájat találunk. A déli fekvésű, csapadékszegény hegyoldalakon mediterrán tájakra emlékeztető éghajlat alakult ki, s ennek megfelelően a növényzet is bővelkedik mediterrán, szubmediterrán elemekben. A tanösvényt bejárva ezeket a melegkedvelő növényeket ismerhetjük meg, tarkítva a dolomitra jellemző ritka növényekkel.

Szállás

Az Öreg Tölgy Turista Házban elsősorban diákok, turisták és sportolók-természetjárók részére 6-8 fős, emeletes ágyas, apartman rendszerben működő, központi fűtéses szobák kerültek kialakításra. Kapacitásunk 40 fő. A szálló akadálymentesített, az udvarán parkolási és sátorozási lehetőséggel.

Részvételi díj tartalma

A részvételi díj tartalmazza:
• szállás (2 éjszaka);
• teljes ellátás (érkezés napján vacsora, távozás napján reggeli);
• kerékpár használat;
• túrakísérő;
• baleset- és felelősségbiztosítást a résztvevők számára.

A részvételi díj NEM tartalmazza az útiköltséget, és a külsős programok, belépőjegyek árát.
A normál, vegetáriánus, laktózmentes, gluténmentes, glutén- és laktózmentes étrendektől eltérő igényeket nem tudunk kiszolgálni.

A normál, vegetáriánus, laktózmentes, gluténmentes, glutén- és laktózmentes étrendtől eltérő igényeket nem tudunk kiszolgálni.

Csoportonként – függetlenül a résztvevők létszámától – 1 táborvezetőnek nem kell részvételi díjat fizetnie.

Foglaló és fizetés

- Az adott turnus-időpont lefoglalása utáni 7. napig be kell fizetni a 90.000 Ft foglalót, ez biztosítja az adott turnus biztos foglalását. Ha a foglaló addig nem érkezik meg a megadott számlára, a jelentkezést törüljük.

- Lemondás esetén a foglalót nem áll módunkban visszautalni.

- Legkésőbb 14 nappal az osztálykirándulás kezdete előtt meg kell adni a csoport végleges létszámát és ennek megfelelően kell befizetni a teljes részvételi díjat.

- Egy-egy résztvevő lemondását, vagy plusz résztvevő jelentkezését az indulás előtti 14. napig tudjuk elfogadni. Ezt követően a részvételi díjat nem áll módunkban visszafizetni.

Korhatár

A kerékpáros osztálykirándulásokra 6. és nagyobb évfolyamok jelentkezését várjuk. A korlátozás a kerékpárok mérete miatt szükséges.

Kapcsolattartó

Kiss Roland, +36 209474710

Látnivalók

Vérteskozma, Csókakői Vár, Pusztabuszozás, Esterházy Kastély, Haraszt-hegyi Tanösvény, Báracháza Barlang

Linkek

Weboldal
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem