Sportnaptár Sportnaptár
Jelentkezés

Festeticsek földje kerékpáros osztálykirándulás

Gyenesdiás, Magyarország

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz) szervezésében megvalósuló háromnapos kerékpáros osztálykirándulásokok célja, hogy felejthetetlen élményekkel és a biciklizés szeretetével gazdagítsa a diákokat.

Festeticsek földje kerékpáros osztálykirándulásokon, melynek társszervezője a Bakonyerdő Zrt. a diákok megismerhetik a hazai erdők csülkös nagyvadfajait, betekintést nyerhetnek az őshonos, magyar háziállatok világába és kerékpárral felfedezhetik a környék látványosságait.

  • OK-DB-230417 turnus

    Részletek

    OK-DB-230417 turnus

    Turnus kezdete
    2023. április 17.
    Turnus vége
    2023. április 19.


  • OK-DB-230421 turnus

    Részletek

    OK-DB-230421 turnus

    Turnus kezdete
    2023. április 21.
    Turnus vége
    2023. április 23.


  • OK-DB-230505 turnus

    Részletek

    OK-DB-230505 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 05.
    Turnus vége
    2023. május 07.


  • OK-DB-230508 turnus

    Részletek

    OK-DB-230508 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 08.
    Turnus vége
    2023. május 10.


  • OK-DB-230519 turnus

    Részletek

    OK-DB-230519 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 19.
    Turnus vége
    2023. május 21.


  • OK-DB-230524 turnus

    Részletek

    OK-DB-230524 turnus

    Turnus kezdete
    2023. május 24.
    Turnus vége
    2023. május 26.


  • OK-DB-230601 turnus

    Részletek

    OK-DB-230601 turnus

    Turnus kezdete
    2023. június 01.
    Turnus vége
    2023. június 03.


Szervező

  • ringsorozat@maketusz.hu

    9700 Szombathely Berzsenyi Dániel tér 1.

1. nap: Festetics Élmény Központ

Érkezés 9 órától. Ismerkedés a szálláshellyel, a Festetics Élmény Központ meglátogatása, kényelmes gyalogtúra Gyenesdiás kedvelt kiránduló helyére a Nagymezőre. Rövid séta a Festetics kilátóhoz, ahonnan megismerhetik a túra helyszíneit madárszemszögből. Igény esetén (előre bejelentett dátum és létszám ismeretében) lőtéri lövészetre (korong- és kiskaliberű fegyverrel állócél lövészet, bukóalakra, valamint légpuskás céllövészet). A lövészet éles fegyverekkel, megfelelő védőfelszerelések biztosítása mellett, szakavatott lövészet vezetők irányításával zajlik. Külön engedély a résztvevők részéről nem kell.) is van lehetőség a BEFAG lőtéren. A lövészet külön ár-lista alapján kerül térítésre, a szolgáltató árazása alapján. Időpont foglalás szükséges!

2. nap: Nyugati medence kör vagy Kis-Balaton kör

Nyugati medence kör - 38,7 km
Az út nagy része a Balatoni Bringakörúton halad. A Balatont Ny.- ról megkerülve Keszthely Balaton-partján indulunk el. Fenékpusztát érintve Balatonberényben felkapaszkodunk a 168 m magas Bokrosi- hegyre, ahol a Hamvas Béla kilátónál gyönyörködhetünk a panorámában. Balatonmáriafürdőn szállunk kompra, és Balatongyörökön kötünk ki. Az É- i parton tekerünk vissza, elhaladva a Szt. Mihály- domb tövénél, majd Vonyarcvashegy szélén elhaladva zárjuk Gyenesdiásnál a körünket.

Programok
Fenékpuszta: madárgyűrűző tábor, Festetics major, Castrom római erődítmény maradványai.
Balatonberény: Hamvas Béla Kilátó
Vonyarcvashegy: Szt. Mihály kápolna, illetve balatoni panoráma
Alternatív program: 1,7 km kitérővel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében levő Kis-Balaton Látogatóközpontot tekinthetjük meg. Az itteni belépőjegy díja a résztvevőket terheli!
Kis-Balaton kör - 74,1 km

Hévíz felé vesszük utunkat, és ízelítőt kapunk Zala É- D irányú dombvonulatairól, melyeken kereszt irányban fel- lefelé haladva érjük el a Zala- folyó töltését. Itt D- i irányba fordulva a Kis- Balaton I- es medencéje mellet haladunk el, ahol igyekszünk felfedezni a madár- és növényvilágot. Megláthatjuk a Kányavári-szigetre átívelő híd félköríves pilléreit, mely egyik jelképe a Kis- Balatonnak. Balatonmagyaród- Kápolnapuszta bivalyrezervátumában a bivalycsorda mellett a futkározó ürgepopulációt is felfedezhetjük. A Kis- Balaton II- es tározójának K- is töltésén kerékpározhatunk vissza Vörsig, majd Balatonszentgyörgy- Fenékpuszta- Keszthely útvonalon érkezünk vissza szálláshelyünkre.

Programok
Hévíz ismert üdülőváros. A 42 °C- s forrás fűti a tavat, melyre faoszlopokkal építették rá a fürdő épületét. A tó körüli galériaerdő mocsarait éger és mocsárfenyő fafajok alkotják. A tó kifolyóján telente több százan eveznek a Kis-Balatonig szervezett keretek között.
A Zala- folyó mocsarai a honfoglalás korában lakott szigetekkel volt tele. A rajta való átkelés egyik lehetséges útvonala a mostani Zalavár mellett található, ahol gerendasoron lehetett közlekedni. Az itt található szigeten felfedezhetjük a középkori Szent Adorján- bazilika romjait. Ezen kívül a Zalavári Történelmi Emlékpark helyet ad még a felújított Szent István Kápolnának, a Makovecz Imre tervezte Millenniumi Emlékműnek, a Cirill Metód emlékparknak, valamint a Nyugat- Dunántúli VIZIG kezelésében levő Kis- Balaton vizes játszótérnek és az interaktív kiállítást működtető Kis- Balaton Háznak (az itteni belépőjegy ára a résztvevőket terheli).
A Kánya-vári- sziget közepén magas kilátóról csodálhatjuk meg a körülöttünk elterülő tavat, illetve mocsárvilágot.
Kápolnapusztán a bivalycsorda és szürkemarha csorda mellett a paraszti-, illetve a halászok világába is bepillantást nyerhetünk.
Vörs híres a karácsonyi időben látható betleheméről. Most azonban „csak” a tájházat, illetve a helyi önkéntesek által létrehozott tűzoltó kiállítást tekinthetjük meg.

3. nap: Gyenesdiás

Elutazás 13 órától. Ismerkedés Gyenesdiás nevezetességeivel: Kerámia-ház Miska pince, Diási vízimalom, pékmúzeum, Festetics Füvészkert és Herbárium, Gyenesdiási avartörténeti kiállítás, antik kályha gyűjtemény „Kályhakórház”, Darnay-Dornyai Boronapince.

Szállás

A három évszakos használatú jurtatáborban hat darab, hat méter átmérőjű, dupla hőszigetelésű jurta került telepítésre. A jurták elsősorban alvási funkcióra készültek, hat-hat férőhellyel, ahol a jurták burkolt padlózatán elhelyezett luxus sátormatracok biztosítják az alvási komfortot. A jurták autentikus vázszerkezete (kerege, istenfa, tündök) hagyományőrző módon kézzel készült, kötélzetük természetes kender. A jurták homlokzati felületeit és a tetőt is poliészter ponyva takarja az időjárás-állóság biztosítása miatt. A jurtákban egy-egy központi lámpatest és az alvó létszámnak megfelelő konnektorok is találhatók.

A tisztálkodás kulturált körülményeit (melegvizes zuhanyzó) és illemhely (angol WC) használatát a tábor területén lévő szaniterkonténer biztosítja

Alternatív program eső esetére

A Festetics Imre Élményközpont interaktív kiállítása (VR és AR attrakciók) bepillantást enged a Balaton-felvidék növény- és állatvilágába. A hozzá kapcsolódó állatparkban több vadon élő- illetve hazánkban őshonos állatfaj kerül bemutatásra. A Festetics Élményközpont látogatása és szolgáltatásai térítésmentesen állnak az „osztálykiránduló” részére

Keszthelyen számtalan múzeum várja a látogatókat, többek között a Festetics kastély, a Georgikon Majormúzeum, Balatoni Múzeum, Rádió és Televízió Múzeum stb. A szállás és a belváros távolsága: 3,7 km

Utazás

- Egyéni szervezéssel történik. Az illető osztály szervezi!
- Vonat: Keszthely MÁV pályaudvar, tovább autóbusszal a táborba. Illetve vonattal közvetlenül Alsó-Gyenes vasútmegállóba.
- Autóbusz: Keszthely autóbusz állomás, tovább helyközi járattal Gyenesdiásra
- Autóbusszal, személygépkocsival a helyszínre: 8315. Gyenesdiás, Dornyai út 4. Bakonyerdő Festetics Imre Élményközpont

Részvételi díj tartalma

- szállás (2 éjszaka),
- teljes ellátás (az érkezés és a távozás napján is adunk ebéd hidegcsomagot),
- kerékpár használat,
- túrakísérő,
- baleset- és felelősségbiztosítást a résztvevők számára.

A részvételi díj NEM tartalmazza az útiköltséget és a külsős programok, belépőjegyek árát. A múzeum belépők áráról a programban megadott szolgáltatóknál előre, illetve a helyszínen lehet egyeztetni. A lövészet árát érdeklődés esetén külön közöljük!

A normál, vegetáriánus, laktózmentes, gluténmentes, glutén- és laktózmentes étrendektől eltérő igényeket nem tudunk kiszolgálni.

Csoportonként – függetlenül a résztvevők létszámától – 1 táborvezetőnek nem kell részvételi díjat fizetnie.

Foglaló és fizetés

- Az adott turnus-időpont lefoglalása utáni 7. napig be kell fizetni a 90.000 Ft foglalót, ez biztosítja az adott turnus biztos foglalását. Ha a foglaló addig nem érkezik meg a megadott számlára, a jelentkezést törüljük.

- Lemondás esetén a foglalót nem áll módunkban visszautalni.

- Legkésőbb 14 nappal az osztálykirándulás kezdete előtt meg kell adni a csoport végleges létszámát és ennek megfelelően kell befizetni a teljes részvételi díjat.

- Egy-egy résztvevő lemondását, vagy plusz résztvevő jelentkezését az indulás előtti 14. napig tudjuk elfogadni. Ezt követően a részvételi díjat nem áll módunkban visszafizetni.

Korhatár

A kerékpáros osztálykirándulásokra 6. és nagyobb évfolyamok jelentkezését várjuk. A korlátozás a kerékpárok mérete miatt szükséges.

Kapcsolattartók

- Gerencsér Zoltán, Bakonyerdő Zrt. Turisztikai főelőadó: +36-30/335-6534

Linkek

Weboldal
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem