Sportnaptár Sportnaptár
Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Elérhetőségek
+36 20 218 1450
info@kaptarko.hu
3300 Eger Kallómalom utca 32. III./9.
3300 Eger Kallómalom utca 32. III./9.
“Ha hátizsákos embereket látok kirajzani a hegyekbe, olyan boldog vagyok, mintha ajándékot kapnék… Szeretnék mindenkit megmozgatni s kilódítani ebből a füstös, fulladt, gyűlölködő és irigykedő városból. Menjetek ki a természetbe s ismerjétek meg egymást ott, ahol az ember őszinte lesz, mint a növény s az édes, szép mezei állat.”

A fenti sorokat Móricz Zsigmond írta aki nemcsak turista, de igazi természetbarát is volt, szerette és védte a természetet s tollával, magatartásával erre nevelt másokat is. Mi is valljuk gondolatait és hisszük, hogy tevékenységünkkel e nemes célokat szolgáljuk.

Egyesületünk 2003 májusában alakult meg Egerben a földtani természetvédelem és a tájvédelem iránt elkötelezett szakemberek és lelkes fiatalok összefogásával. Szervezetünk alapjai azonban jóval korábban, már 1999 őszén, a Földtani Örökségünk Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei Trilobita Csoportjának keretei közt alakultak ki.

Alakuláskor elsődleges célként a bükkaljai kaptárkövek védelmét, invazív fajoktól való mentesítését, rehabilitációját és bemutatását tűztük ki célul, hogy a Bükkaljának ezek az egyedi és különleges formájú sziklaalakzatai megőrződjenek az elkövetkező nemzedékeknek. Tevékenységi körünk azóta jelentősen bővült. Napjainkban különféle természettudományos témákban ismeretterjesztő előadásokat és tanfolyamokat szervezünk, valamint oktatással, környezettudatos neveléssel és kulturális tartalmú szabadidős programok megvalósításával is foglalkozunk.

Jelenleg közel 200 regisztrált tagunk és önkéntesünk van, az Eszterházy Károly Egyetemmel évek óta tartó együttműködésnek köszönhetően pedig több hallgató is gyakorlati idejét tölti egyesületünknél.
A weboldal cookie-kat használ. Adatkezelési szabályzatértem